Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Jämställdheten lyser med sin frånvaro"

Uppdaterad 03.06.2015 11:50.
Programmet är inte längre tillgängligt

Var blev reformen av föräldraledigheterna, undrar riksdagsledamoten Li Andersson (VF). Jag hoppas vi kan återkomma till frågan senare under mandatperioden, svarar kollegan Juhana Vartiainen (Saml) som mötte Andersson i Obs debatt.

Enligt Andersson visar på regeringsprogrammet på att partiernas vallöften om mer jämställdhet inte varit mycket värda.

- Inför valet talade många partier om att man borde få en reform av föräldraledigheten. Det kunde bidra till att höja sysselsättningsgraden för kvinnor på arbetsmarknaden. Det fick vi inte alls. Vi fick en mening i början av programmet om att kvinnor och män redan är jämställda. Då läggar man ambitionerna på en nivå där man inte behöver göra något, säger Andersson.

Juhana Vartiainen medger att frågan om föräldraledigheten blev en svår nöt att knäcka för regeringspartierna. Han hoppas kunna återkomma till frågan senare under mandatperioden:

- Vi måste ärligt konstatera att detta var en av de frågor där vi under två veckor av förhandlingar inte kunde komma överens. Det är en frågeställning som handlar om socialpolitik, arbetsmarknadspolitik och värderingar. En väldigt komplicerad fråga. Vi hann inte komma överens. Låt oss ha det som en utmaning för regeringen att återkomma till frågan.

Medvetna åtgärder efterlyses

Anna-Maja Henriksson tror inte jämställdheten går framåt utan medvetna åtgärder från regeringens sida.

- Kvinnans euro är 83 cent. Vad vill man göra åt det? Jag ser inte ens ett kommatecken i regeringsprogrammet om det!

Mer om ämnet på Yle Arenan