Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kommunerna kan inte hjälpa arbetslösa

Från 2015
Uppdaterad 29.05.2015 12:05.
Carina Wärn har hjälpt arbetslösa i 20 år
Bildtext Carina Wärn har hjälpt arbetslösa i 20 år

Ifjol kunde Pedersöre kommun och föreningar i kommunen sysselsätta 38 arbetslösa med lönestöd. Lönestödet har fungerat bra, säger Carina Wärn som i 20 år jobbat med arbetsfrågor på Pedersöre kommun.

Skärpningen kom i år. En långtidsarbetslös måste ha gått på arbetslöshetsunderstöd i minst 300 dagar för att staten ska ställa upp med sin andel av lönestödet. Då har personen varit arbetslös redan i något år.

- Det är att vänta för länge. Jag önskar vi fick sätta in stödet snabbare, så var det tidigare, säger Wärn.

Wärns erfarenhet är att en sex månaders anställning har betytt väldigt mycket. Åtskilliga har senare sökt sig till en utbildning, andra jobbar kvar på kommunen.

- Lönestödet har påverkat mångas liv och hjälpt dem att komma igång.

Lönestödet fungerar så att staten ställer upp med 30-50 procent av lönen och kommunen betalar resten. För kommunen har det handlat om att ta in ett halvt års extra hjälp där personalen inte hinner med.

Ungdomar får inte gå arbetslösa

Från och med i år får inte kommuner lönestöd för ungdomar, det så kallade sanssi-stödet, utan det riktas enbart till företag.

- Människor får inte gå arbetslösa för länge och det gäller särskilt ungdomar, säger Wärn.

Att det gått så här är inte kommunens fel. Pedersöre har reserverat pengar i budgeten, säger Wärn, det är staten som beskurit möjligheterna att använda lönestödet.

Om du fick önska något?

- Mera pengar till lönestöd och framförallt till ungdomar, svarar Wärn. Det andra önskemålet är som skräddarsytt åt dagens politiker som talar så mycket om att avskaffa alla möjliga slags hinder.

Wärns råd är att avskaffa byråkratin runt den rehabiliterande arbetsverksamheten, det är väldigt många papper som skall till olika instanser.

- Det måste gå att göra det enklare.