Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Studerande demonstrerar mot nedskärningar

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Studerande påminner om utbildningslöftet vid regeringsförhandlignarna i Smolna.
Bildtext FSF och SAMOK utanför förhandlingarna i Smolna. FSF:s ordförande Jari Järvenpää håller ballongerna, SAMOK:s ordförande Joonas Peltonen är utklädd.

Studerande samlas i dag i Helsingfors och Tammerfors för att demonstrera mot regeringens nedskärningar i utbildningen. Regeringen ska bland annat spara på studiestödet, införa terminsavgifter för internationella studerande och snabba på utbildningstakten.

Närmare tusen studerande kommer att delta, enligt demonstrationens Facebook-sida. Demonstrationen inleds klockan 14 i centrum av Helsingfors. En motsvarande demonstration ordnas samtidigt i Tammerfors.

Demonstranterna ska marschera från Helsingfors universitets byggnad Porthania till undervisnings- och kulturministeriet.

Förutom nedskärningarna i utbildningen demonstrerar studerandena också mot de planerade terminsavgifterna för studerande från länder utanför EU och EES. Terminsavgifterna föreslogs redan av den förra regeringen men lades i december på is på grund av oenighet inom regeringen.

Student- och studerandekårernas förbund FSF och SAMOK, säger sig vara chockerade, besvikna och arga över nedskärningarna i utbildningen. Det nya regeringsprogrammet som presenterades i onsdags innehåller nedskärningar på totalt 600 miljoner euro i utbildningen.

Studerandena säger sig vara speciellt besvikna eftersom alla riksdagspartier inför riksdagsvalet deltog i en kampanj där de lovade att inte skära i utbildningen.

Ytterligare en demonstration mot nedskärningarna i högskoleutbildningen är planerad att äga rum den 15 juni på medborgarplatsen i Helsingfors. Till den demonstrationen har runt 1300 deltagare anmält sig på Facebook.