Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Sommarblommor och örter i samplantering

Från 2015
Uppdaterad 29.05.2015 17:11.
Krukodlingen vid entrén.
Bild: Svenska Yle

Det är dags för en ny planteringssäsong vid entrén till trädgården. Perennerna, bärbuskarna och videträden vi planterade i tunnor ifjol har alla övervintrat bra, nu behövs lite beskärning och putsning. Vi fyller på med ny jord och gödsel och så är vi klara för en nyplantering av sommarblommor.

I år har vi valt andra färger och sorter än ifjol. Fördelen med sommarblommor är att du kan variera sorter och färger från år till år, det finns så mycket fina sommarblommor att välja emellan.

Denhär säsongen har vi också planterat in olika örter. Många örter är vackra och tacksamma att odla i krukor.

Årets växtval

Svartöga, Thunbergia alata
En klätterväxt med enorm växtkraft. Finns i olika gula och oranga nyanser och vitt. En tacksam sommarblomma som trivs i varma, inte alltför blåsiga lägen.

Hortensia, hydrangea macrophylla
Hortensian blir mer och mer populär som utplanteringsväxt. Hortensian blommar länge och kan gärna stå lite skuggigt. Kom bara ihåg att vattna ofta!

Hängbegonia, Begonia tuberhybrida `pendula`
Blommar tacksamt hela sommaren. Begonian är frostöm, så skydda den under kalla nätter.

Gul marguerit, Chrysamthemum frutescens
En större variant av den vita margueriten, växer på höjden men blommar tacksamt genom hela sommaren långt in på hösten. Margueriterna tål också en del frost. Plocka gärna bort gamla blommor så befrämjar du knoppbildningen.

Penningblad, Lysimachia aurea
Den ljusgröna varianten av penningblad ger en fin grön nyans i samplanteringar. Penningbladen växer fort och blidar långa revor.

Prydnadsgräs
Finns i många olika varianter och utseende. Prydnadsgräsen är tåliga växter. De tål en del torka och gräsen ger ett fint komplement till blommande växter.

Örter - persilja och rosmarin
Olika örter passar utmärkt som kontrast i samplanteringar med sommarblommor.

Plantera och njut!

Läs också om hur vi planerade entrén ifjol: Vår krukodling - en salig blandning

Mer om ämnet på Yle Arenan