Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finländsk bondmusik på export

Från 2015
Uppdaterad 29.05.2015 15:13.
Fem fula män i en lada. En sitter på en Massey Ferguson traktor.
Bildtext Fem finländska bönder går på musikexport. Traktorn har inget med musiken att göra.
Bild: Jaakko Manninen

Miljoner har på Youtube fascinerats av deras annorlunda versioner av heavylåtar. Det som började som en ploj har dragit runt jorden som en löpeld. Förutom att de är utmanare på Vegatoppen så turnerar de i Europa och så småningom blir det USA.

En av utmanarna på Vegatoppen den här veckan är inhemska Steve'n'Seagulls som för knappt ett år sedan laddade upp en video där de på en bondgård gör sin egen version av Iron Maidens The Trooper. Videon blev en enorm succé och i maj i år så utkom deras debutalbum som nu har gått upp på en sjunde plats på den respekterade Billboard-listans bluegrasskategori i USA.

Bandet gjorde också en spelning som sändes på webben i samband med att skivan lanserades. Och platsen var naturligtvis Hankasalmi där också Youtube-videorna är inspelade.

”Föreningshuset Halla har visat sig vara en utmärkt plats för dylika inspelningar med tanke på miljö och musik”, förklarade bandet.

Ekologisk heavy

Videorna för Youtube var närmast tänkta som reklam för kommande spelningar men tydligen fanns det en musikalilsk beställning på ekologiska countryversioner av gamla heavypärlor.

Idén till hela konceptet kom egentligen i samband med ett anbud om en spelning där man hade vilda västern som tema. Alla låtarna på debutskivan är också covers av kända låtar.

Och också de utländska konsertarrangörerna har fått upp ögonen för Steve'n'Seagulls . Under sommaren uppträder de förutom i Norden också i England och Tyskland och på hösten står antagligen USA i turen.

Jannike håller sig kvar på första plats

Det blev inga större överraskningar på Vegatoppen den här veckan. Utmanarna Guy Sebastian som blev femte i ESC och Maroon 5 lyckades ta sig in på listan medan det blev att ta farväl av både Petra Marklund och Mariah Carey.

I toppen är fortfarande Jannike Sandström. Och i ESC gick det ju som väntat. Sverige vann igen och Måns förtjänade segern. En fin helhet.

Utvecklingsarbetet man gjort inom Melodifestivalen bär nu kanske mera frukt än vad SVT riktigt önskar. Och det blir säkert en fin tävling igen nästa år.

Mer om ämnet på Yle Arenan