Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Normkritik med försoning och humor

Från 2015
Thomas Brunell

Författaren Thomas Brunells senaste bok Falla och Tala är en brokig samling texter både genremässigt och tematiskt. Texterna förenas av ett slags normkritik med försoning och humor som gemensam nämnare.

Thomas Brunell debuterade som lyriker med samlingen Natt-tvätt år 1995, och sedan dess har Brunell gett ut en handfull lyriksamlingar samt en bok om trädgårdsodling och romanen Liv eller nåd (2012).

I vår är Brunell aktuell med boken Falla och Tala som är en brokig samling texter med allt från manus till en kortfilm och ett stycke dramatik till skrönor, automatskrift och bildspel.

De stil- och innehållsmässigt olika texterna förenas dock av ett slags normkritik med försoning och humor som gemensam nämnare.

Pärmen till Thomas Brunells bok "Falla och Tala"
Bild: TLAB Litteratur

Thomas Brunell själv säger att texterna handlar om frågor som på olika sätt känns nära och viktiga för honom själv:

- En text i boken ligger ganska nära min egen barndom, en annan handlar om prostitution och en tredje är en raljerande text som tar fasta på situationen i dagens Ryssland genom att fokusera på frågor kring kön, socialt kön, mansdominans och mänskliga rättigheter, säger Thomas Brunell.

Normkritik och rollekar

En uttalad tematik i boken är en kritik av de normer som råder i samhället idag, framför allt normer förknippade med kön och makt.

Många av texterna handlar också på olika sätt om rollbyten och rollekar, där Thomas Brunell själv skymtar till i mer eller mindre synliga roller:

- Det finns många namn som börjar på T i boken som Tom och Tomasa samt poeten Tage Brun, säger Brunell, som samtidigt påpekar att det är fråga om fiktion och att personerna som kan tyckas påminna om honom är alter egon, om ens det. Det handlar dels om ett slags utforskning av olika roller, dels om olika språkliga experiment.

Bokens titel Falla och Tala sammanfattar Thomas Brunells uppfattning om livet som ett slags fallande:

- Att bena ut namnet på en titel är svårt eftersom titeln finns med i bokens olika texter på olika plan, noterar Thomas Brunell som konstaterar att själva livet och att leva kan ses som ett slags fallande. Vi faller genom våra liv, men vi vägrar att vara tysta.

Frihet att ge ut på eget förlag

Boken Falla och Tala har Thomas Brunell gett ut på det egna förlaget TLAB litteratur, och valet att ge ut boken på egen hand följdes av en frihet att skapa en textsamling på egna villkor:

- Jag tror att man kan drabbas av en viss spärr om man tänker sig att skicka in ett manus till ett större förlag. Man lägger band på sig och känner sig inte fri till hundra procent, konstaterar Brunell.

Frihetskänslan och lusten att skapa text på egna premisser smittar också av sig på flera av texterna i form av sprudlande och nyskapande ordsnickarglädje där Brunell skriver med glimten i ögat.

Thomas Brunell om "Falla och Tala" - Spela upp på Arenan