Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Kustbanan får inga pengar"

Från 2015
Uppdaterad 29.05.2015 15:39.
Egon Blomqvist och Rob
Bildtext Egon Blomqvist och Robert Lindberg är glada trots ett tufft regeringsprogram.
Bild: Yle/Bubi Asplund

Finland är utan pengar och vilse. Nu har den nya regeringen presenterat sin karta som ska leda Finland till bättre tider.

Det gäller att spara, ordentligt. Fläsket i Finland ska brinna och det här oroar fredagssnackarna.

- Det är redan tajt i universitetsväsendet, så jag vet inte var man ska spara, säger Robert Lindberg som är doktorand i sjöfartshistoria vid Åbo Akademi.

Finansminister Alexander Stubb från Samlingspartiet lär ha sagt att det finns tre orsaker till att bli professor: juni, juli och augusti. Det här skriver Lindberg inte under.

Barnen är framtiden.

― Robert Lindberg

- Det var kanske annorlunda för tio år sedan. I dag har professorer så många administrativa uppgifter att det inte blir så länge ledigt. Stubb borde veta bättre. Han är själv doktor och borde vara insatt. Hans uttalande har ingenting med verkligheten att göra.

Lindberg är inte bara orolig för de högre utbildningarna utan även grundskolan och vad de besparingarna kan leda till.

- Barnen är framtiden. Jag tycker det sparas alltför mycket där.

Avgifter skrämmer bort kunskap

Ett regeringsförslag är att införa terminsavgifter för utländska studeranden vid högskolor och universitet.

- Det kan jag förstå. Ska vi ge gratis utbildning åt folk som kommer hit och får en bra utbildning? De kanske inte stannar i Finland. I USA tar de också betalt, säger Blomqvist.

Lindberg är inte sen med att kontra.

- Vi förlorar kunskap om vi stänger ut folk genom terminsavgifter. Många kommer hit för att forska och bidrar den vägen. Vi får också något.

Utbrända studerande

Ett annat förslag är att införa en tredje termin, en studieperiod som sträcker sig över sommaren. I stället för att sommarjobba ska man alltså studera. På det sättet blir man en skattebetalare fortare.

- I dag är arbetserfarenheten viktigare än en examen när du söker jobb. Hur ska man få jobben om man inte har arbetserfarenhet? frågar sig Lindberg.

Blomqvist oroar sig också för stressen och den mentala hälsan hos unga studerande.

- På det här sättet får vi utbrända 25-åringar. De kan inte gå på högvarv hela tiden, året runt.

Kustbanan får inga pengar

Egon Blomqvist jobbar för den statliga järnvägen. Som VR:s man plockar han infrastrukturen ur regeringsprogrammet.

- De närmaste åren kommer man inte att satsa på järnvägen i Västnyland, det är helt klart.

I stället satsas en stor del av resurserna på nya cellulosafabriker, till exempel i Äänekoski. Det är inga små veckopengar som man satsar. Investeringarna är i miljardklass.

- Riksdagen och regeringen har redan förbundit sig att satsa över 100 miljoner euro på vägar och järnvägar, bland annat elektrifiering av Jyväskylä-Äänekoskibanan. Det är dit den stora potten far.

En del politiker talar om tåget som ska gå mellan Åbo och Helsingfors på en timme.

- Det är en utopi. Det finns inte pengar. Jag tror inte ens att man börjar planera den banan de kommande åren, säger Blomqvist och menar att den befintliga kustbanan är i rätt gott skick i dag.

Bättre med spa i Pojo än i Hangö

Fredagssnacket hinner också dryfta den färska statsministern Juha Sipiläs arbetssätt. Den första månaden ska alla ministrar jobba i samma kontorslandskap, precis som vanliga kontorsråttor. Snackarna tror inte på kontorslandskap.

- Jag har jobbat i kontor sedan år 1997. Det är en tung och stökig miljö, säger Blomqvist.

Västnyland fylls av lyxbostäder med full service. Det byggs vid Raseborgsinstitutet i Karis, Pojo före detta kommunhus och på Fabriksudden i Hangö.

- Det är närmare till Karis och Pojo. Inte vill man vara i Hangö på vintern. Det är kallt och blåsigt. I Karis är det alltid "le" säger Blomqvist.

Fredagssnack podcast

17:53

Effektivera!

Diskussion om artikeln