Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inga djur betar i Maren eller Ruskis

Från 2015
Uppdaterad 06.06.2016 11:03.
Highlander tjurarna i Ruskis i Borgå sköter om att strandängen bibehålls

Ingen djurägare har visat intresse av att låta sina djur beta i Maren eller Ruskis i Borgå under sommaren. Inhägnaderna står tomma tillsvidare.

Parkavdelningen vid Borgå stad har redan i ett par år försökt hitta någon som skulle vilja ha sina djur på bete i Maren, men utan att lyckas.

Nytt för i sommar är att hagen på naturskyddsområdet i Ruskis också är tom på djur. I flera år har där betat långhåriga kossor, det vill säga Highland Cattle.

Kontraktet tog slut i år och djuruppfödaren som hade sina där ville inte förnya kontraktet.

- Borgå har inte fått någon ny i stället, säger stadens ansvariga trädgårdsmästare Inkeri Tarkiainen.

Tjurkalvar på Svinö i sommar

De första tjurkalvarna har redan kommit till Svinö. De finns i den norra hagen. Flera tjurkalvar är på kommande. De kommer att beta i den södra hagen.

Det är Ratia Ranch från Askola som har en del av sina djur utplacerade på Svinö. Uppfödaren samarbetar med invånare på Svinö så att de dagligen ser till djuren och kontrollerar att de har vatten.

Får i Hindhår och getter på Kråkö

Får betar i Hindhår som ett samarbete mellan invånare och en uppfödare. De här fåren betar på stadens område och tas om hand av en invånare.

På Kråkö har Borgå gjort ett kontrakt om bete med en lokal getägare. Getuppfödaren har sina getter på en äng som ägs av staden.