Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Därför firar vi studenten

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Studentdimission vid Korsholms gymnasium
Bildtext Så här såg studentdimissionen vid Korsholms gymnasium ut 2013.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Din student- eller examensfest har gått från ett litet kafferep med mamma och pappa, till ditt livs största fest med en räkning på flera tusen euro. Vad hände?

För lite över hundra år sedan avlade man inte studenten på samma sätt om vi gör i dag. Då betydde studentexamen att man kom in på universitetet i Helsingfors. Man avlade alltså ingen examen i skolan, utan alla reste till Helsingfors för att göra det.

- När det var klart sprang alla längs med Alexandersgatan till studentmösseaffären och köpte mössor. Sedan for man ut och firade på Kajsaniemi eller någon annan restaurang, säger folkloristen Carola Ekrem.

Efter 20-talet flyttades examen över till läroverken, och då började det system vi har i dag med dimission i skolan och sedan en fest där hemma (och ytterligare en på kvällen).

Så firar vi

Carola har tagit del av en enkät där unga och deras familjer fått berätta om hur de firar, och hon kan konstatera att firandet verkligen är högtidligt i Finland.

Champagne
Bildtext Mousserande vin, eller kanske äkta champagne, hör examensfesten till.
Bild: Fancy/John Smith

- Folk berättar att det nästan blivit högtidligare än att fira stora 50- och 60-års kalas.

Det finns också klara strukturer för en examensfest. Det ska skapas en plats där festföremålet (alltså studenten) står och tar emot alla gäster, man skålar rituellt med varje gäst och man får sina presenter.

- På samma sätt som med stora födelsedagar har det blivit så att man måste fixa upp hela hemmet. Folk berättar om hur de gör reparationer och inköp av en massa grejer. Det blir en stor uppvisning av hela familjen, säger Carola.

Ditt livs största fest

Men varför har examensfesterna blivit så stora? I början firades examen kanske med en liten kaffebjudning med familjen. Under kriget firades ingenting alls, men sedan kom en förändring och levnadsstandarden höjdes. Från 70-talet och framåt har allt festande blivit större och mera påkostat. Så även examensfesterna.

Bildtext Tilltuggen ska också vara rätt. Provsmakning hos en konditor innan festen är inte ovanligt.
Bild: Rebecca Junell

- De har också fått drag av sådant som förr hängde ihop med stora bröllop, som att man provsmakar tårta och väljer temafärger, och skapar festen som en avspegling av sig själv.

Det stora firandet är alltså en följd av att fester överlag firas stort i dag. Vi har råd med det och det har blivit status och sed att göra så.

En statussymbol

Examensfesten har blivit en statussymbol som handlar mycket om pengar och vilket intryck man ger gästerna.

- Det är status i att ha mycket gäster, och man vet aldrig hur många som dyker upp, så det är svårt att planera. Det är kaotiskt, men samtidigt väldigt planerat, säger Carola.

Allt med barn är stort

Carola berättar att allt som har med barn och ungdomar att göra, till exempel födelsedagar och konfirmationen, har växt sig större och större under åren. Fastän festföremålen är unga är de lika mycket värda och ska ha lika stora fester som vuxna.

Konfirmander.
Bildtext Förr var det i samband med konfirmationen man blev vuxen.
Bild: CC

- Men så kan det också hända, så som det hänt med bröllop, att det blir en motrörelse. Att man protesterar och gör det lite enklare. Så vi får se om det blir så också med studentfesterna.

En annan orsak till att festerna är så stora är kanske för att vi samtidigt säger hej då till barndomen.

- Förr var det vid konfirmationen man blev vuxen. Pojkarna började gå med långbyxor och så vidare, men nu är det ofta vid studenten eller yrkesexamen det händer.

Under examensfesten är det kanske sista gången du är barn där hemma, och allt ljus är på dig den dagen. Efter det flyger du ut och börjar studera eller arbeta. Hej då familjen!

Mössans ursprung

Studentens största symbol, den vita mössan, har inte alltid sett ut så som den gör nu. I början var den faktiskt svart, och under 1800-talet hörde den till skoluniformen.

Studentmössa
Bildtext Studentmössan samlar numera bara damm i garderoben.
Bild: Yle/Roger Källman

- I Uppsala i Sverige började man sedan sy upp vita sommarmössor, och de slog igenom stort, säger Carola.

Uppsala var och är fortfarande en stor studiestad, och många studentevenemang ordnades där. Finländare kom också på besök, och när de såg den vita mössan tog de med sig idén till Finland.

- Från början hade flickorna en annan mössa, som var lite pösigare, men sedan när man började vara tillsammans i nationslivet tog man fram en allmän mössa, och det är den som vi har i dag.

På den tiden hade man den vita mössan på sig hela sommaren. Alla såg att man var student, och det var en statussymbol att ha den på sig. Det var någon gång efter 50-talet som mössan börja tappa sin status. I ett skede ordnades allt färre fester, och flera gamla ritualer togs bort.

- Då gjorde man nästan mössan till en löjlighetssymbol. Man började solka ner den på fester och det var en ära i att ha den så sjabbig som möjligt. Den blev något man plockade fram först till första maj, om ens det.

Är du stolt över din mössa?

Mer om ämnet på Yle Arenan