Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademi fick tre miljoner för profilering

Från 2015
Uppdaterad 29.05.2015 16:15.
papperskemki
Bildtext Åbo Akademis forskning inom materialteknik ska profileras.
Bild: Yle/Lasse Lähteenmäki

Åbo Akademi har fått tre miljoner euro för forskningsprofilering.

Med pengarna ska Åbo Akademi profilera sig på tre områden: molekylär process- och materialteknik, minoritetsforskning samt läkemedelutveckling och diagnostik. Den tredje profileringen görs i samarbete med Åbo universitet.

Åbo Akademis vicerektor med ansvar för forskningen Niklas Sandler är mycket glad över att ansökan gav ett gott resultat, särskilt för att man i ansökan tydligt beskrivit hur profileringsområdena ska förstärkas genom att rekrytera de bästa möjliga forskarna enligt tenure-track systemet under den kommande femårsperioden.

- Den beviljade summan torde betyda att vi kan satsa på cirka 12 nyrekryteringar inom dessa områden, säger Sandler på Åbo Akademis webbplats. Vi är väldigt nöjda att vi kan göra strategiska satsningar på det här viset.

Fokus på den finlandssvenska minoriteten

I motiveringarna för att bevilja Åbo Akademi finansieringen säger Finlands Akademi att profileringsområdena är "väl valda och alla tre områden relaterar till samhällets behov, särskilt nr 2 och 3". Extra plus gav också samarbetsplanerna med Åbo universitet.

Finlands Akademi delade sammanlagt ut 50 miljoner euro för att stärka de finländska universitetens profilering. Åbo universitet fick 2,5 miljoner euro av den summan.

Målet med det nya finansieringsinstrumentet är enligt Finlands Akademi att stöda universiteten så att de kan profilera sig inom vissa fokusområden, sådana som stärker universitetens strategiska och ofta mångvetenskapliga forskningsområden.

Finlands Akademi planerar att utlysa profileringsfinansieringen varje år.

Läs också: Rektor Mikko Hupa hade fem minuter på sig att sälja sin forskning.