Palola: Lätt att skylla på facket
Juha Sipilä sätter press på arbetsmarknadsorganisationerna. Han vill helt tydligt ha igenom ett samhällsfördrag. Annars får arbetsmarknadsparterna stå för skammen och blir skyldiga till nya nedskärningar i miljardklassen.
STTK är villiga att samarbeta, men inte till vilket pris som helst. Det är svårt att komma överens i trepartsförhandlingarna. Kampen om ett avtal började redan innan regeringsförhandlingarna.
Antti Palola, ordförande för tjänstemannacentralorganisationen STTK, säger ändå att parterna i förhandlingen vill ha ett avtal. STTK är villigt att samarbeta.
- STTK står inte i opposition mot någon regering, inte den här regeringen heller. Alla som sitter och förhandlar hoppas att förhandlingarna ger positivt resultat. Målet är att vi ingår ett avtal, säger Palola.
Arbetsgivarna vinner på förlängd arbetstid
I de senaste förhandlingarna var parternas åsikter allt för långt ifrån vandra för att ett avtal skulle kunna ingås.
Palola poängterar att STTK är villigt att samarbeta, men det finns många frågor som kan leda till meningsskiljaktigheter.
Att förlänga arbetstagarens årliga arbetstid med över 100 timmar är däremot inte en förändring som både löntagare och arbetsgivare vinner på.
- Vi kommer inte att ha en stor brist på arbetskraft i Finland, tvärtom. Vi kommer att ha en stor brist på arbete i Finland. Därför borde vi tänka på hur vi ska kunna fördela arbetet så att så många som möjligt kan arbeta.
Arbetstagarna förlorar
Det är arbetstagarna som förlorar på ett avtal, anser Palola.
- Arbetsgivarnas roll här är betydligt enklare. Jag förstår mycket väl varför arbetsgivarna säger att det lönar sig att göra det här avtalet. Det innebär ju gratis arbetskraft för dem i form av förlängda arbetstider, säger Palola.
Att förbättra Finlands konkurrenskraft genom att införa lönelösningar som är lägre än i våra konkurrentländer är någonting som Palola själv skulle vilja få med i förhandlingarna.
- Under den här valperioden som vi har framför oss skulle vi kunna strypa gapet som vi har, till exempel med Tyskland. Vi kan skapa lönelösningar som är billigare än i de länder som vi konkurrerar med, säger Palola.
Fackföreningarna beskylls i onödan
Det finns de som anser att arbetsmarknadsparterna har för mycket makt och att regeringen har små möjligheter att ändra på arbetsmarknaden.
Palola anser ändå inte att fackföreningarna har sig själva att skylla.
- Jag tycker att alla tre parter har gynnats av trepartssystemet. Det är lätt att skylla på att facket har för mycket makt. På det sättet kan arbetsgivarsidan få igenom sina behov och då är det lätt att försöka bryta trepartssystemet.
Däremot anser Palola att fackföreningarna har mycket kvar att utveckla när det gäller arbetssätten.
- Jag har många gånger sagt att den finländska förhandlingsmodellen inte är den mest dynamiska, men den ger nog resultat. Det är dags för facket att förnya sina metoder och sitt sätt att arbeta, säger Palola.