Hoppa till huvudinnehåll

X3M

De olika generationernas spel

Från 2015
Rony Rex var gästprogramledare i Succémorgon.
Bildtext Rony Rex samlade på Pokémonkort, men har ingen aning om vad Pog är.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Minns du vad Pog var, eller var det kanske med Pokémonkort som du spelade? Det finns mycket av de här spelen som bara en viss generation har spelat med.

El Duello med Pokémon

Diskussionen om olika spel som var inne när man var liten startade från El Duello med DJn Rony Rex. Temat för tävlingen var Pokémon och Rony berättar hur han hade den största och bästa samlingen av Pokémonkort och att han också hade de mest sällsynta korten.

Det här betyder att Rony har en enorm fördel över Janne i tävlingen. Janne är helt medveten om att Rony vet en hel del mera om ämnet än vad han gör.

- Jag vet ju ingenting om Pokémon, säger Janne förtvivlat.

Janne är van att vara rätt överlägsen i El Duello och berättar hur han vet underligt mycket om underliga saker. Men nu besluter han sig för att svara Pikachu på alla svar, för det är det enda han vet om Pokémon.

Janne försöker också fiska information av Rony för att kunna ha större möjligheter att kunna svara rätt i tävlingen. Klarar Janne av att ta segern i El Duello eller inte? Lyssna på hela tävlingen här.

Pog och Koosh

Janne frågar Rony och Fredrika om spelet Pog är bekant för dem. Utan framgång är Janne tvungen att förklara att det är ett spel med brickor som man kastade turvis. Både Rony och Fredrika står som två levande frågetecken.

- Janne, ingen annan än du vet vad Pog är, förutom några instagrammare som kommenterat på en bild. Det här måste vara en ekenäsgrej, säger Fredrika övertygat.

Janne behöver förstärkning av den äldre generationen. Vilken tur för honom att Kjell Simosas kom in i studion.

Förutom att Kjell vet vad Pog är nämner han också den håriga gummibollen Koosh som man brukade slänga på varandra. På tal kommer också gummigubben som klättrade ner för fönster.

- Den fungerade typ två gånger innan den var helt dammig och inte alls klibbig mer, berättar Kjell.

Rony och Fredrika vet vad Slinky var, men Kjell och Janne fortsätter med att briljerade att det var vikigt med att man hade rätt sorts trappor för att Slinkyn skulle fungera.

Gogo

Rony berättar att han hade Gogofigurer när han var yngre. Han berättar att det är små plastsaker som man skulle kasta och samla på. Ju mera man hade av dem i olika färger, desto bättre var det.

Janne förstår sig inte alls på det här och vänder sig till lyssnarna. Anssi ringer in till studion och berättar om Gogo och berättar hur man skulle kasta dem och hur man kunde spela.

Janne kommenterar att det kanske är därför Pog var inne när han var mindre eftersom det var så mycket enklar än Gogo.

- Tänk att ingen känner Pog. Är det så här det känns att bli gammal, undrar Janne.

Vilka trendleksaker och spel kommer du ihåg?