Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sommarklubbarna kör igång

Från 2015
Uppdaterad 01.06.2015 06:00.
Camilla Hackman
Bildtext Camilla Hackman
Bild: Yle/ Nora Engström

Barn vars föräldrar jobbar behöver program på sommaren. Det ordnas gott om simskolor, men så kallade sommareftis är inte lika vanliga.

I dag börjar Folkhälsans sommarklubb i Åbo. Intresset har varit stort i år också men ännu är några platser lediga. Klubben tar emot 50 barn per vecka. Mest barn är anmälda till första veckorna i juni. Skolbarn ända upp till fjärdeklassare är välkomna.

- Det brukar fungera bra att ha gemensamma program där de olika åldrarna blandas, säger Camilla Hackman som är föreståndare för sommarklubben.

Sommarklubben håller på till midsommar och tar sedan paus och öppnar igen två veckor före skolorna börjar.

I Kimito och Pargas är simskola den enda sommaraktivitet för barn som Folkhälsan ordnar.

I Nagu däremot har Folkhälsan satsat på att ordna dagsläger, som också startar på måndag. Dagslägret var ursprungligen riktat till barn i årskurs ett och två men intresset var inte så stort som man räknat med. Därför deltar nu barn i förskolan ända upp till fjärde klass.

Heidi Lindqvist som är ordförande för föreningen Folkhälsan i Nagu vet inte om det svala intresset beror på dålig marknadsföring eller att det inte finns ett så stort behov av sådana här aktiviteter. Folkhälsan i Nagu ordnar också simskola och där har intresset varit större.

I sommarklubben i Åbo brukar det alltid delta några barn från grannkommunerna som inte ordnar sommaraktiviteter. Hackman berättar att de alltid brukar ha några barn ända från Pargas.

- Det är roligt att barn från olika skolor och olika kommuner träffas. Man ser varje år hur nya vänskapsband skapas.

Emma Strömberg