"Läkare är inte intresserade av att vårda äldre"
För ett år sedan var det dags att flytta från radhuset till seniorhus. Inte för Dorrit Hoffmans 78 år, egen skull, utan för hennes yngre syster. Hon blev akut sjuk och Dorrit vågade inte längre sköta henne hemma.
Båda bor nu på Bertahemmet i Södra Haga i Helsingfors. Flytten var abrupt och det stora huset måste tömmas och grejorna stuvas in i den lilla tvårummaren med kokvrå. Det finns saker överallt.
- Min syster har varit dålig så mycket av min tid har gått åt att se till att hon får hjälp, säger Dorrit. Men visst är det en lättnad att vi fick plats här. Systern bär armband med alarmfunktion på armen och Dorrit kan sova i lugn och ro.

Unga läkare vill inte vårda äldre
Dorrit lyssnar intresserat på när jag berättar om att flera kommuner, bland dem Vasa och Borgå har anlitat en privat aktör, Doctagon, för att sköta läkartjänsterna vid seniorhus i kommunen. De har sparat kostnader och både personal och seniorer känner sig tryggare.
För Dorrit är det läkartjänsterna vid stadens hälsocentral som gäller och hon förväntas sköta allt själv. Det blir allt svårare att boka läkartider på kort varsel, säger hon.
- Det är inte attraktivt för unga läkare att vårda äldre, funderar Dorrit Hoffman. De borde få undervisning om den här vården redan unders studietiden, eftersom vi äldre blir fler hela tiden.
De äldre lider sällan av bara en krämpa, det gäller att kunna se helheten och visa ett genuint intresse, hoppas Dorrit.
- Vid hälsocentralen får man bara prata om en sjukdom åt gången och det gör det svårt för läkarna att få en helhetsbild hur vi äldre mår, säger hon.
Svårt att få läkartid för öroninflammation
När hon för första gången någonsin kände att hon hade öroninflammation var det svårt att få en tid snabbt. Hon frågade efter de akuta läkartiderna på hälsostationen, så att läkaren bara kunde se på hennes öra som snabbast.
- Jag fick en trevlig estnisk läkare efter mycket pratande och ordinerades antibiotika.
Efter två veckor, när kuren var slut var det dags igen. Då krävdes det ännu mer övertalande av Dorrit för att få en läkartid. Till sist landade hon i den estniska läkarens rum igen och fick en ny kur mot sin öroninflammation.
- Man måste kunna stå på sig, de som är för utmattade och sjuka klarar inte av det här, säger Dorrit.
Varsam kritik
Hon har besökt hälsocentralen flera gånger med sin betydligt sjukligare syster och varken blivit vänligt bemött eller fått den hjälp de skulle ha behövt. Det här är ändå en kritik som hon vill vara mycket försiktig med.
- Jag har haft strålande hälsocentralläkare som efter flera års stress på jobbet blivit allt slitnare och haft allt mindre tid för patienterna. De har det inte lätt, säger hon.
Hon är också bekymrad över att det blir allt svårare att få träffa en människa i vården. I stället tar tekniska apparater över.
I det långa loppet blir det allt svårare för en växande skara äldre att sköta sina egna angelägenheter i banken, i apoteken, i vardagen.
