Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blatter fortsätter som president för Fifa

Från 2015
Uppdaterad 30.05.2015 06:00.
Fifa.
Bild: EPA/STEFFEN SCHMIDT

Internationella fotbollsförbundet Fifas kongress har valt ny ordförande. Rösterna föll 133-73 åt Sepp Blatter. Tre röster godkändes ej.

I den första röstningsomgången fick Blatter 133 röster, medan utmanaren Jordaniens prins Ali bin Al Hussein, bara fick 73. För att bli vald direkt i den första omgången skulle det ha krävts en majoritet på två tredjedelar vilket Blatter inte fick.

Al Hussein drog ändå slutsatsen att loppet var kört och gratulerade Blatter för segern. Därför behövdes ingen andra röstningsomgång.

Blatter, som varit president för Fifa i nästan 17 år, kommer alltså att fortsätta även de fyra följande åren.

Ett väntat resultat

Sepp Blatter väntades bli omvald för en femte period, trots korruptionsskandalen den senaste veckan. Framförallt medlemmar i Sydamerika, Afrika och Asien har stött Blatter.

Blatters utmanare, prins Ali bin Al Hussein, väntades däremot få stöd av Europeiska fotbollsförbundet UEFA, som har har hotat med att lämna Fifa om Blatter blir omvald.

14 tidigare och nuvarande Fifa-ledare anklagas för korruption och penningtvätt i USA. På onsdagen greps sju personer i ett hotell i Schweiz.

Sedan dess har Sepp Blatter varit under hård press, framförallt efter att både sponsorer och toppolitiker kommit med hård kritik mot organisationens ledning.

Bland annat Storbritanniens premiärminister David Cameron har sagt att det finns starka skäl för att byta ledning inom Fifa.

Ingen röstning om att utesluta Israel

Det var meningen att kongressen skulle rösta om att utesluta Israel - ett förslag som palestinierna har lobbat hårt för. Palestinska fotbollsförbundet och en rad andra medlemsländer har anklagat Israel bland annat för rasism.

Palestinierna drog ändå tillbaka förslaget strax innan kongressen skulle rösta om det.

Fredagens kongress i Zürich inleddes med att Sepp Blatter höll ett tal om sammanhållning och laganda. På grund av ett bombhot fick lokalen ändå utrymmas.

Ett par demonstranter tog sig dessutom in i kongressens lokaler för att demonstrera mot Israel.