Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lohela: Svenskan förblir nationalspråk

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
maria lohela, riksdagens talman
Bild: Lehtikuva

Svenskan är och förblir ett nationalspråk i Finland. Det säger riksdagens nyvalda talman Maria Lohela (Sannf.)

Tidigare har Lohela uttalat sig kritiskt om svenskan, och Svenska riksdagsgruppen valde därför att rösta blankt i talmansomröstningen. Sammanlagt röstade 47 ledamöter blankt.

- En person som säger att Finland bör bli enspråkigt kan Svenska riksdagsgruppen inte stöda, säger gruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.

På presskonferensen efter omröstningen framkommer det ändå att Lohela inte vill slopa svenskan som nationalspråk.

- Den obligatoriska skolsvenskan kan diskuteras, men svenskans ställning som nationalspråk finns det ingen orsak att ingripa i, säger Lohela.

Som talman kommer hon inte heller att lägga sig i frågan om skolsvenskan.

- Jag stöder frivillig skolsvenska, men regeringen gör vad den gör i den frågan.

Ska själv studera svenska

Lohela lovar bättra på sin egen svenska.

- Jag är en typisk finländare, jag förstår svenska men det känns obekvämt att prata. I sommar ska jag studera språket och i höst kan vi sedan snacka mera, säger hon på flytande svenska.

Lohela får också flera frågor om sin syn på invandring och muslimer, som hon tidigare har uttalat sig kritiskt om. Nu är hon mån om att inte uttrycka någon åsikt alls.

- Jag förstår att det finns ett stort intresse för vad jag har sagt tidigare i mitt liv, men det är nu historia. Från och med nu skriver vi ny historia.

På frågan om hon har ändrat åsikt om svenskan säger hon:

- Jag vet inte om en människa kan leva så att man har samma åsikt hela livet. Det är en fråga om att få ökad kunskap och ökad förståelse.

Att så många proteströstade i talmansvalet ser hon inte som ett problem.

- Man får ha en åsikt. Jag kommer inte göra någon skillnad mellan dem som stödde mig och dem som inte stödde mig i omröstningen.

Diskussion om artikeln