Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svartå får eget öl

Från 2015
Uppdaterad 21.12.2015 10:55.
Svartåöl.
Bildtext Svartåölet. Eva Tordera har gjort layouten på etiketterna
Bild: Yle/Tove Virta

Kemisten och webbutvecklaren bestämde sig för att pröva på något nytt i livet - det blev ett mikroölbryggeri som öppnar kranarna inom kort. Bruksorten Svartå ska i och med det här få eget öl.

Svartå bryggeri - Mustion panimo har nyligen uppstått i ett gammalt lokstall så nära Svartån som ett hus bara kan komma. På andra sidan ån syns fabriken SBA-interior och Svartå slott.

I juli ska det första ölet vara färdigt.

Kemist och webbutvecklare blev ölbryggare

Svartå bryggeri är Finlands 51:a mikrobryggeri. I Sverige däremot finns det ett par hundra liknande bryggerier.

Daniel Kawecki och Anders Bäckman är männen bakom bryggeriet. Vd Daniel Kawecki har studerat statsvetenskap vid Åbo Akademi. Till vardags har han ett företag som gör webbsidor.

Anders Bäckman är bryggare, kanske närmast, bryggmästare och ska sköta ölproduktionen. Han har studerat kemiteknik på Åbo Akademi och får nu äntligen utmärkt användning för sina kunskaper.

- Jag har länge haft en tanke om att brygga öl och använda min utbildning till det. Men det tog ganska länge innan det ledde till något konkret, säger han.

Det ligger i tiden med närproducerat och då passar ett bryggeri bra, tycker de.

Konsumenter blev producenter

Processen från idé fram till i dag har tagit två år. Själva företaget grundades i februari 2014.

Tanken är att både Kawecki och Bäckman nu till en början ska göra det här på deltid, kanske någon gång på heltid.

Så här ser det ut inne i Svartå bryggeri.
Bildtext Vy inifrån bryggeriet.
Bild: Yle/Tove Virta

Som bakgrund har de den entusiastiska öldrickarens kunskap.

- Nu när man verkligen börjat brygga öl själv så ser man på öl på ett helt nytt sätt, säger Kawecki.

Bäckman har också varit endast konsument.

- Men jag har aldrig riktigt gillat den vanliga ljusa lagern som alla druckit. Jag har alltid tyckt om lite udda ölsorter.

Testade brygga öl i köket

Det hela startade som en kul idé.

- Vi var tre vänner som satt och funderade över vad vi skulle göra i livet. Då dök det här med att brygga öl upp och det var något vi alla tyckte var intressant. Så intressant att vi till och med kunde tänka oss starta ett mikrobryggeri, berättar Kawecki och Bäckman.

De började utreda möjligheterna och testade på att brygga öl hemma i köket, samtidigt som de provade olika ölsorter.

- Sedan hörde vi med Svartå slott om det rentav kunde finnas ett bra hus här i vilket vi kunde grunda bryggeriet.

I den här tanken ryms 500 liter öl.
Bildtext Det är annat att brygga 20 liter hemma i köket än 500 liter i en tank, konstaterar männen bakom Svartå bryggeri.
Bild: Yle/Tove Virta

Christine Linder är vd för Svartå slott. Hon hade ett hus överlopps, nämligen Gamla lokstallet.

Till Finlands äldsta järnbruk Svartå bruk hörde en gång en eljärnväg som åkte runt på området. Huset var lokstall för lokomotivet och tidigare har också FBK verkat här, men senast har byggnaden endast fungerat som lager.

- Vi har letat efter någon som kan producera något i mat- eller dryckesväg. Då kom Daniel kom med den här goda idén, säger Linder.

- Vi hade provat fram öltyper och så hade vi ett hus, säger Kawecki.

Det gamla lokstallet, nu Svartå bryggeri.
Bildtext Det gamla lokstallet har blivit bryggeri.
Bild: Yle/Tove Virta

Finansieringen ordnade sig ifjol höstas. Svartå bryggeri har emitterat aktier och är då inte lånebaserat.

- På det sättet har vi engagerat människor här i bygden och de kan engagera sig i företaget.

Ett femtontal är delägare i bolaget.

- Det är flera års förberedelser som kulminerar i att vi snart trycker på startknappen för bryggningen, säger Kawecki med förväntan i rösten.

Man kan tänka sig att det gått åt en och annan liter öl under vägens lopp?

- Oj jösses, jo. Vi har nog inte räknat, men vi har bryggt flitigt. Det är mycket som ska testas och man kan variera i det oändliga. Man kan alltid hitta något att förbättra, det tar en stund innan man är nöjd.

Så vad tycker då bryggmästaren själv om för öl?

- Ölet ska ha en viss smak och karaktär, det ska inte vara vara vattnigt. Det får vara fruktigt, det får vara stark humle. Det viktiga är att det smakar något, säger Bäckman.

Han ser det som ett problem i Finland att man inte vågar göra något speciellt, man försöker istället göra något som passar alla.

- Då blir det urvattnat och ingen älskar det och ingen hatar det. Jag vill hellre ha ett öl som vissa älskar och vissa inte tycker lika mycket om.

Svartå bryggeri.
Bildtext Utrustningen har det köpt från ett bryggeri i Uleåborg som köpt nytt.
Bild: Yle/Tove Virta

Fyra ingredienser

På bordet står tre skålar med olika maltsorter. Jag smakar på dem. Den mörkaste av dem smakar lite bränt. Tre flaskor med Svartå-öl står bredvid. Tills vidare är det vatten i flaskorna eftersom de ännu inte får ha öl i bryggeriet eftersom Tullen ännu ska ge tillstånd.

Tre olika sorter av malt.
Bildtext Tre olika sorter av malt. Männen bakom bryggeriet har testat otaliga kombinationer.
Bild: Yle/Tove Virta

Det lyser i ögonen på Kawecki och Bäckman då de beskriver sin öl och Bäckman briljerar med sin stora kemikunskap. Han talar om maltens olika sockerarter och jäsningsprocesser.

De producerar nu öl de själva skulle vilja dricka.

- I vår öl har vi vatten, malt, humle och jäst, säger Bäckman.

Svartå Amber Ale är ett fruktigt sommaröl, Svartå Porter är en ganska mörk öl och Svartå Pale Ale är en variant av amerikansk Pale Ale och har ganska mycket humlesmak.

I framtiden kommer de att experimentera också med andra kryddor. De siktar också på att framställa en lite kryddigare, mörk julöl.

- Men vår utrustning lämpar sig inte för lageröl, just nu.

Styrkan är just nu mellanöl eftersom det förenklar distributionen. I framtiden planerar de att göra starkare öl, men det kan ta rätt länge innan de ger sig in på att producera alkoholfri öl.

- Det klassas som livsmedel och då är den statliga regleringen av livsmedel mycket strängare än för alkohol.

Inte så besvärlig byråkrati

Det är tre olika myndigheter som granskat det nya bryggeriet.

- En instans som varit här och tittat är Tullen - då ölen förs utanför lagret för försäljning så måste man betala skatt. Valvira övervakar alkoholproduktionen, de ser till att utrustningen och lokalerna är lämpliga för produktionen. Det tredje är att byggnaden måste godkännas för användningsändamålet, som bryggeri, och det gör byggnadsinspektionen i Raseborg.

Utsikten från Svartå bryggeris fönster är mot fördämningen.
Bildtext Kraftverket ligger precis utanför fönstret.
Bild: Yle/Tove Virta

Det talas mycket om den enorma byråkrati som ligger bakom att få starta upp något som har med mat eller dryck att göra, men Kawecki har inte upplevt det som speciellt besvärligt.

- Jag måste säga att alla tjänstemän jag haft att göra med har varit väldigt hjälpsamma. De har förstås varit noggranna med alla paragrafer och regler, men vi har fått råd, stöd och hjälp att komma vidare. Men det är förstås en frustration att fylla i blanketter, det kommer man inte ifrån.

Många regler

Ett av den nya regeringens budskap är att minska på byråkratin.

- Jag tror det är mycket bra att minska på överflödiga regler. För varje regel har en god tanke bakom. Men det som ingen ser eller tar ansvar för är den sammantagna effekten av alla regler. Den skapar en mental tröskel för att komma vidare då du som ny företagare möts av ett hav av regler. Det dränerar en på energi.

Ett exempel på regler är att det inte nu går att komma in till bryggeriet för att handla öl.

- Det går inte för det är olika tillstånd. Vi får sälja till olika återförsäljare men vi har inte detaljhandelstillstånd.

Till en början levereras ölen till Svartå slottskrog.

- Sedan närmar vi oss olika restauranger. Senare kanske också butiker, vi måste se hurudan efterfrågan är.

Dryckesbyn Svartå?

Christine Linder har smakat på många prototyper av ölen.

- Jag kan säga att det ser jättelovande ut. Jag är ju tysk och tycker jättemycket om öl, det är ju modersmjölk för alla tyskar. De som vi smakade på var inte ens tysk öl, men det var gott, en intensiv smak. Jag tror folk kommer att uppskatta Svartå-ölet.

VD Christine Linder vid det nya Svartå bryggeri.
Bildtext Svartå slotts vd Christine Linder.
Bild: Yle/Tove Virta

I Svartå finns också ett lokalt whiskey-sällskap. Svart slottskorg har också ett eget skumvin de importerar endast till Svartå slott. Kanske Svartå kunde få titeln som Raseborgs ädla dryckesby?

Diskussion om artikeln