Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland svartlistar politiker - Heidi Hautala med

Från 2015
Uppdaterad 30.05.2015 21:57.
Bild: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Ryssland har infört nya motsanktioner mot EU-länderna. Bland annat har man svartlistat flera europeiska politiker, som nu inte kommer att släppas in i Ryssland. EU anser att listan är obefogad.

Enligt Nederländernas premiärminister Mark Rutte skickade Ryssland listan till EU-ländernas ambassader på torsdagen. Totalt finns 89 namn på listan.

Europaparlamentariker Heidi Hautala har bekräftat att hennes namn svartlistats. Helsingin Sanomat var först med att rapportera om att Hautalas namn finns med på listan.

Enligt Hautala är det onödigt att spekulera om varför hon finns med. Hon misstänker att politiker som tagit speciellt kraftigt ställning till krisen i Ukraina har hamnat på listan.

Hautala säger sig redan en längre tid ha varit på sätt och vis märkt av Kreml, allt sedan mordet på Anna Politkovskaja, som hon starkt tog ställning till.

Själva listan är hon inte "det minsta" överraskad över. Listan är enligt Hautala ett sätt att pressa den europeiska unionen till mildare sanktioner i framtiden.

Finlands utrikesministerium vet inte varför Hautala har svartlistats.

Bland andra Guy Verhofstadt, som leder en liberal grupp i europaparlamentet, finns med på listan. Det svenska utrikesministeriet uppger att åtta svenskar blivit svartlistade, och fyra danskar finns med.

På listan finns också Estlands tidigare utrikesminister Kristina Ojuland och cheferna för Storbritanniens underrättelsetjänster MI5 och MI6 Andrew Parker och John Sawers.

Inreseförbuden är ett motdrag mot EU:s sanktioner mot Ryssland. Ryssland och väst har infört sanktioner mot varandra många gånger tidigare.

EU uttrycker missnöje över listan

EU.s utrikesförvaltning kallar listan godtycklig och obefogad, och dessutom anser man att Ryssland inte har kunnat ge några juridiska argument för svartlistningen.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier säger att listan åtminstone inte främjar försöken att lugna ner situationen i Ukraina.

Diskussion om artikeln