Samkönade äktenskap: Irländsk folkomröstning ledde till tysk debatt
Att irländarna för en dryg vecka sedan sade ja till samkönade äktenskap har satt fart på debatten i Tyskland. Det krävs nu högljutt att Tyskland ska ta ett steg i samma riktning. Det finns ändå ett stort hinder på vägen och det hindret heter Angela Merkel.
En gammal kyrkbänk blir målad i regnbågsfärger. Bänken ska ställas ut på gatan så att vem som helst kan sätta sig ner en stund. Bakom aktionen står föreningen Fliederlich, som är en av äldsta föreningarna för homosexuella i Tyskland.
– Tyskland ligger för tillfället efter när det kommer till könsneutrala äktenskap och många är väl lite chockade över att till och med det katolska Irland nu tar det här steget före Tyskland, säger Michael Glas från Fliederlich.
Tyskland införde registrerat partnerskap samma år som Finland, det vill säga år 2001, men sedan Angela Merkels kristdemokrater kom till makten har saker stått stilla.
– Jag tror inte heller att det nu kommer till några snabba förändringar. Merkel vill inte stöta sig med de konservativa krafterna inom partiet, säger Glas.
Lagförslag på väg
Men också bland kristdemokraterna finns många som gärna välkomnar könsneutrala äktenskap. En av dem är Karl Freller som sitter i det bayerska delstatsparlamentet.
– Jag märker att attityderna bland många partikamrater håller på att ändras, men man måste också ge folk lite tid att diskutera och smälta de här förändringarna, säger Freller.
Men i den högljudda debatten är det många som inte längre vill vänta. De gröna, som sitter i opposition, har meddelat att man ännu före sommarpausen kommer att lägga fram ett lagförslag om könsneutralt äktenskap i den tyska förbundsdagen.
En majoritet av ledamöterna stöder det könsneutrala äktenskapet och lagförslaget skulle lätt kunna gå igenom om det inte hängde på de partipolitiska intressena.
Regeringen har i vilket fall som helst redan sagt att man nu kommer att göra vissa ändringar i den nuvarande partnerskapslagen.
– Det handlar om kosmetiska förändringar. En helt ny lag skulle vara betydligt bättre, säger Michael Glas.