Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rika affärsmän vill grunda ny stad i Nyland

Uppdaterad 31.05.2015 10:35.
Ingå kyrka
Bildtext Ingå kyrka.

Tre rika affärsmän vill grunda en ny stad i västra Nyland - Porkala stad. Planerna på den nya staden har förberetts i all tysthet redan en tid. Men med den nya regeringen hoppas man nu att tiden är mogen för att kunna så idén i bördig jord.

Männen i fråga är Finlands rikaste man och Kone-koncernens styrelseordförande Antti Herlin, styrelseproffset och Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh och Heikki A. Reenpää, före detta vd för förlaget Otava.

Tillsammans vill de här tunga namnen inom näringslivet väcka liv i de gamla planerna på att slå ihop Ingå, Kyrkslätt och Sjundeå och grunda Porkala stad. Så här skriver de:

"Ingå, Kyrkslätt och Sjundeå har tillsammans förmåga och egenskaper som kan utvecklas till en ny kommunmodell i det finländska samhället, med betydande inflytelse på metropolområdet i västra Nyland"

Heikki A. Reenpää är före detta vd för förlaget Otava
Bildtext Heikki A. Reenpää är tidigare vd för Otava och primus motor bakom planerna på att grunda Porkala stad.

Porkala stad ska bli en modern tvåspråkig stad

Enligt Heikki Reenpää, som är primus motor för projektet, har man en klar vision för den nya staden.

- Den gamla idén om Kyrkslätts, Ingås och Sjundeås sammangång skulle nu förverkligas, men på ett modernare sätt som tar hänsyn till de beslut som den nya regeringen har fattat. Det skulle vara en ny typ av stad som grundas, säger Reenpää.

Han vill inte ännu avslöja närmare detaljer om Porkala stad, men säger att i planerna ingår att den nya staden ska präglas av en stark tvåspråkighet.

- Det är klart att det ska vara en tvåspråkig stad i högsta grad. Närmare 28 procent av invånarna skulle vara svenskspråkiga i staden. Det skulle därför bli en mycket viktigt plats för förkovrandet av tvåspråkigheten, säger Reenpää.

Vad är orsaken till att ni vill grunda en ny stad, varför behövs den?

- Alla har velat detta redan i åratal. Vi försöker bara sätta lite fart på initiativet. Annars finns det en risk för att Kyrkslätt slukas upp av Esbo och att resten bara bli avstjälpningsplatser för olika lite större kommuner.

Bildtext Kyrkslätt har tidigare sagt nej till en sammanslagning.

Kommunerna har inte diskuterat officiellt

Projektet är ännu i startgroparna. Men förhoppningen hos initiativtagarna är att Kyrkslätt, Ingå och Sjundeå ska börja diskutera en sammanslagning på nytt.

Ännu har inte ledningen i kommunerna diskuterat frågan officiellt. Men man är medveten om planerna.

- Jag har blivit informerad om att dessa personer har planerat det här redan en tid. Men det har absolut inte ännu diskuterats officiellt inom kommunen, säger Ulf Kjerin (Sfp) som är ordförande för Kyrkslätt kommunfullmäktige.

- Det här är gamla planer som både Ingå och Sjundeå tidigare har ställt sig positiva till, men Kyrkslätt har sagt nej. Vi är öppna för diskussion och lyssnar med intresse ifall någon har något nytt att komma med, säger i sin tur Marie Bergman-Auvinen (Sfp), fullmäktigeledamot i Ingå.

Bergman-Auvinen påpekar ändå att de nya planerna på att grunda Porkala stad alldeles nyss har kommit till hennes kännedom och att man inte ännu har diskuterat frågan inom kommunen.

Nya politiska vindar kan blåsa liv i planerna

Tidpunkten spelar en avgörande roll i det här sammanhanget. Som en följd av att landet fått en ny regering ledd av Centerpartiet, blåser det nu nya politiska vindar som når ut över hela Nyland. Det är ingen slump att en inbjudan till en diskussion om planerna kring den nya staden skickades ut i praktiken samtidigt som den nya regeringen tillträdde.

Partiledarna Juha Sipilä (C), Timo Soini (Sannf) och Alexander Stubb (Saml) presenterar sitt regeringsprogram.

Enligt fullmäktigeledamot Ulf Kjerins bedömning är det frågan om ett seriöst initiativ som inte är helt omöjligt att förverkliga.

- Det finns tunga namn bakom planerna och de är övertygade om att de kan svänga opinionen för ett grundade av Porkala stad. Tidigare har motståndarna till en sammanslagning alltid vunnit här i Kyrkslätt. Men nu verkar man tänka att det finns bättre möjligheter att förverkliga sin vision med man vänder blad i rikspolitiken.

Svidja slott i Sjundeå sett från luften.
Bildtext Svidja slott ligger i Sjundeå.

Tidigare i veckan kom det fram att samme Antti Herlin och två andra lokala affärsmän köper upp Svidja slott i Sjundeå och öppnar det för turister. Exakt hur de här två projekten hänger ihop är oklart. Men klart är att det finns en stark vilja att utveckla regionen och att tunga namn är redo att ställa sig vid rodret.