Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lindström: Arbetsgivarna måste skärpa sig

Från 2015
Uppdaterad 31.05.2015 19:02.
Arbetsminister Jari Lindström.
Bild: Lehtikuva

Den nya arbetsministern, sannfinländaren Jari Lindström, tycker att arbetsgivarsidan ska skärpa sig och aktivt inleda en diskussion med facket om hur man kunde få till stånd ett så kallat samhällsfördrag.

- Diskussionen kring samhällsfördraget har varit snedvriden, säger Lindström.

Det har getts en bild av att arbetsgivarna bara kan sitta still och vänta på att Sipiläs regering sköter om att företagens konkurrenskraft förbättras, anser Lindström. Arbetstagarsidan har å andra sidan tillskrivits ett för stort ansvar för att fördraget ska bli av.

Lindström låter också förstå att regeringen kan överväga att återinföra FPA-avgiften för arbetsgivarna om samhällsfördraget faller på att arbetsgivaren är för passiv.

Lindström tycker att Finlands näringsliv EK ska vädja till företagsledarna att avstå från sina bonusar under den tid ett eventuellt samhällsfördrag räcker. Han säger också att det nog säkert finns andra reformer att ta till än att kategoriskt förlänga arbetstiden.

Att få fackrörelsen med i fördraget är enlig arbetsminister Lindström helt avgörande. Han är därför själv redo att sätta sig vid förhandlingsbordet.

Jari Lindström har ett förflutet som fackligt aktiv inom pappersförbundet, men han är också ett kontroversiellt namn inom fackrörelsen. Han har tidigare öppet kritiserat flera av fackrörelsens metoder. Lindström försäkrar ändå att han har en bra relation till fackrörelsen.

"Ett soloutspel"

Enligt Finlands näringsliv EK:s vd Jyri Häkämies strider arbetsminister Lindströms uttalande mot regeringsprogrammet. Att återinföra FPA-avgiften finns inte i regeringsprogrammet och minister Lindström gör ett soloutspel, menar Häkämies.

Fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly förhåller sig däremot rätt positivt till Jari Lindströms uttalande. Den svåra situationen just nu är nog ett gemensamt bekymmer och inte ensidigt löntagarnas "fel", säger Lyly.

Minister Lindströms utspel kan kanske skapa ett mer balanserat förhandlingsklimat, men tyvärr kom det sent - det borde ha varit på bordet ren i regeringsförhandlingarna, tycker Lyly.

Ordföranden för SDP:s riksdagsgrupp, Antti Lindtman, säger att Lindström är på rätt spår då han lyfter fram FPA-avgiften. Lindtman kräver att regeringen tar ställning till arbetsministerns förslag så snabbt som möjligt.

Innan den nya regeringen bildades försökte statsminister Juha Sipilä föra förhandlingar med arbetsmarknadsparterna om att få till stånd ett samhällsfördrag. Försöket strandade i alla fall, men Sipilä har meddelat att han inte har gett upp hoppet.

I samband med att han presenterade regeringsprogrammet sa Sipilä att samhällsfördraget ska diskuteras ännu i sommar. Om det inte blir något fördrag kommer regeringen att verkställa ytterligare sparåtgärder för 1,5 miljarder euro.

Statsminister Sipilä har på söndagen inte velat kommentera Lindströms öppning.