Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Följ solplanets svåra resa över Stilla havet

Från 2015
Uppdaterad 31.05.2015 16:12.
Solar Impulse 2 lyfte från Abu Dhabi 9.3 2015
Bild: EPA/ALI HAIDER

Det soldrivna planet Solar Impulse 2 har startat den svåraste etappen hittills av sin flygning runt jorden.

Solar Impulse 2 lyfte från Nanjing i östra Kina på lördagskvällen och ska flyga non-stop över Stilla havet till Hawaii. Färden beräknas ta mellan fem och sex dagar.

Den schweiziske piloten Andre Borschberg är en mycket erfaren pilot, men sa själv inför avfärden att han inte tvivlar på att det kommer att bli en krävande flygning. Eftersom Borschberg är ensam ombord kan han bara sova en halv timme åt gången och måste då ha syrgasmask på huvudet.

- I slutändan handlar det mer om mig själv, det kommer att bli en inre resa, sa Borschberg till brittiska BBC.

Solar Impulse 2 har en egen webbplats där man i realtid kan se var planet befinner sig. På webbplatsen finns det också information om flyghöjd, hastighet och batteriernas status.

Drivs av solenergi

All energi till planet kommer från de 17 248 solcellerna. Under dagen driver solcellerna planets fyra propellermotorer samtidigt som det laddar det 600 kilogram tunga batteripaketet som ger energi när solen går ner.

För att solcellerna ska kunna prestera maximalt måste himlen vara klar och vindarna gynnsamma. Flygstrateger och meteorologer hjälper Borschberg att välja den mest optimala rutten.

Solar Impulses resa runt jorden började i Abu Dhabi i mars. Planet ska avlägga flygsträckan på 35 000 kilometer i tolv etapper. Resan över Stilla havet är den sjunde etappen.

Enligt planen ska Solar Impulse 2 landa i Abu Dhabi i mitten av sommaren. Resan har fördröjts en aning på grund av ogynnsamma väderförhållanden. Tanken med det soldrivna planets resa är att fästa uppmärksamhet vid förnybar energi.