Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lindström kontaktad av Sipilä: "Ingen dramatik"

Från 2015
Uppdaterad 31.05.2015 19:59.
Juhaa Sipilä
Bild: Lehtikuva

Arbetsminister Jari Lindström (Sannf.) säger att statsminister Juha Sipilä (C) har tagit kontakt med honom gällande FPA-uttalandet.

- Vi diskuterade vad den här FPA-frågan egentligen handlar om. Det var inget desto mer dramatiskt, säger Lindström.

- Jag berättade för Sipilä att jag gick ut med förslaget i eget namn. Sipilä kan själv berätta närmare vad han frågade, säger Lindström.

Sipilä sa tidigare till Yle att han inte kommenterar Lindströms uttalande.

Lindström har antytt att regeringen kan överväga att återinföra FPA-avgiften för arbetsgivarna, och att arbetsgivarsidan aktivt bör börja diskutera med facket för att få till stånd ett samhällsfördrag.

Sipilä förnekar hemlig lista i blogg

Iltalehti skriver på söndag att regeringen har för avsikt att låta facket få känna på konsekvenserna om man inte kan nå enighet om samhällsfördraget.

Enligt tidningen vill regeringen bland annat avskaffa avdragsrätten för medlemskap i facket, och också grunda en konkurrrerande arbetslöshetskassa.

Sipilä förnekar detta och skriver i sin blogg att regeringen inte har några listor över tilltänkta lagreformer, som till exempel att slopa avdraget för fackmedlemskap.

Statsministern betonar att samhällsfördraget inte är riktat mot någon. Av den orsaken har han svårt att förstå diskussionen om samhällsfördraget går ut på att framhäva motsättningarna.