Rätten att övervaka amerikaner begränsas
I USA har den nationella säkerhetsmyndigheten, NSA, åtminstone tillfälligt förlorat sin rätt att massregistrera teleuppgifter. Senaten lyckades inte komma överens om att förlänga Patriot Act-lagen som gav NSA rätt att samla in data om amerikanernas telefonsamtal.
Resultatet var en stor besvikelse för senatens republikanska ledare, Mitch McConnell, som hade sammankallat senaten en dag tidigare än planerat för att få till stånd en förlängning av Patriot Act. Tidsfristen för Patriot Act gick ut vid midnatt amerikansk tid. McConnell och säkerhetsexperter hade varnat att ett nej till en förlängning skulle sätta USA:s säkerhet i fara.
Däremot jublade amerikanska människorättsorganisationer över att det tidigare hemligstämplade programmet, som avslöjades av Edward Snowden, åtminstone tillfälligt monteras med. Man har hävdat att förfarandet varit ett grundlagsvidrigt intrång i amerikanernas privatliv.
Mitch McConnell försökte få till stånd en tillfällig förlängning av den nuvarande lagen men de försöken blockerades av hans republikanske partikamrat Rand Paul.
- Vi samlar inte information om spioner och terrorister. Vi samlar information om alla amerikaner. Hela tiden. Tidigare sade de: ”Vi gör inte det, vi samlar inte information om er”. Trots att de gjorde det. Vi borde vara upprörda, sade Paul som är en av de republikanska presidentkandidaterna i valet 2016.
Ersättande lag tillåter inte massregistrering
NSA:s program kommer med stor sannolikhet att återupplivas inom ett par dagar. Men det kommer att ske stora förändringar i NSA:s befogenheter jämfört med vad fallet var under Patriot Act-lagen.
Den ersättande lagen, som döpts till USA Freedom Act, tillåter inte en massregistrering av teleuppgifter. I stället tvingas NSA att ty sig till mer riktade åtgärder.
Representanthuset har redan godkänt USA Freedom Act, som förbjuder statlig övervakning och i stället låter telefonbolagen sitta på informationen. Det tvingar NSA och andra myndigheter att inleda rättsprocesser för att få ut uppgifter. President Barack Obama har meddelat att han stöder förslaget.
En undersökning som utfördes år 2013 på uppdrag av Obama kom fram till att massregistreringen av teleuppgifter inte hade förhindrat terroristattacker.
Ledningen för NSA och andra amerikanska säkerhetsmyndigheter har försvarat tillvägagångssättet och hävdat programmet ger tillgång till viktiga data, som kombinerat med annan underrättelseverksamhet, kan hindra terrordåd.