Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Det har blivit oroligare i Jakobstad"

Från 2015
Uppdaterad 01.06.2015 14:59.
Tiina Höylä-Männistö
Bildtext Tiina Höylä-Männistö är ungdomssekreterare i Jakobstad.

Under lördagskvällen rapporterades det om flera fall av knivdåd mot personer i Skolparken i Jakobstad. Det kastades stenar och polisen fick ta till elpistol och gas. Nu ska staden fundera på hur liknande situationer kan undvikas i framtiden.

Tiina Höylä-Männistö är ungdomssekreterare i Jakobstad och har arbetat med stadens ungdomar inom flera olika projekt. Hon säger att det trots allt inte är oroligare i Jakobstad än på andra orter, även om det förekommit mer bråk på den senaste tiden.

– Det har blivit oroligare sedan början av året, den lokala Abc-stationen har varit tvungen att införa åldersgränser fredags- och lördagskvällar och det berättar att det är någonting på gång, säger Höylä-Männistö.

Ungdomsgården håller stängt under sommaren

Under våren har ungdomsgården Tobaksmagasinet haft öppet under lördagskvällar och det har inte förekommit några oroligheter där. Under sommaren har ungdomsverksamheten i staden andra aktiviteter och Tobaksmagasinet håller stängt. Ungdomarna hänger gärna vid Abc-stationen, men enligt Männistö är det inte ett alternativ att hålla öppet vid ungdomsgården.

– Jag tror inte att det skulle hjälpa att hålla öppet vid ungdomsgården under sommaren, säger Höylä-Männistö. När vädret blir bättre trivs ungdomarna utomhus och de kommer inte längre till ungdomslokalen.

Staden ska fundera på alternativ inför nästa skolavslutning

Höylä-Männistö kan inte förklara varför det har blivit så oroligt bland ungdomarna just nu.

– Jakobstad är en ort som lockar folk, många kommer också från närkommunerna och firar helgerna här. Kanske det är en orsak att det blir så oroligt, när det finns så många ungdomar på plats, säger Höylä-Männistö.

Staden ska nu fundera på åtgärder så att det inte förekommer liknande oroligheter fler gånger.

– Vi måste hitta på någonting till nästa skolavslutning som lockar ungdomarna på ett bättre sätt, så att de inte samlas där i Skolparken, säger Höylä-Männistö.