Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

En bok som räddar sommaren

Från 2015
Uppdaterad 05.07.2016 13:55.

Vännerna Elias och Jobe, 12, drabbas av lätt panik när X-Boxen inte är på sommarstugan vilket de hoppats på. Men det finns en bok som kan rädda sommaren. Regissören och manusförfattaren Robert Hedengren har skapat en serie som ligger nära hans egna barndomssomrar.

Elias bror som farit iväg med konsolen tipsar pojkarna om en hemlighet de kan sysselsätta sig med istället, en bok som gått i arv i ett par generationer redan. Brorsornas Bok - med bus, bygg, bisness och ballar av stål, förändrar deras sommar. I boken finns tips, tricks och bus att fylla en hel sommar med.

När grannflickorna Nenni och Jessi dyker upp blir sommaren ännu bättre! Med bokens hjälp bygger pojkarna en pool för att få flickorna till sin gård och snart har Elias blivit kär i Nenni.

Brorsornas bok
Bildtext Benjamin Feiring som Jobe i serien Brorsornas bok
Bild: Jani Laukkanen / Paradigm Films

Robert Hedengren som står för både manus och regi berättar att mycket i serien är hämtat från hans egna barndomssomrar.

- Konceptet med att göra 24 avsnitt a 5 minuter var i sig en utmaning. Det gäller att kunna berätta något underhållande på kort tid. Det föll sig ganska naturligt att göra en serie kring sommaräventyr och det jag själv upplevde under mina barndomssomrar.

Kan du berätta mer om dina egna sommaräventyr.

- Vårt sommarställe låg på en ö utanför Ekenäs och det har faktiskt varit en viktig fast punkt för mig genom hela livet. Mina egna äventyr hade jag främst med min tvillingbror. Vi var rätt oskiljaktiga trots att vi var i luven på varandra mest hela tiden. Sen har vi också en lillabror plus vänner som ibland följde med.

- Jag kommer ihåg 10 - 13 års åldern som en period då man testade gränser för vad som var tillåtet, men det rörde ju sig om ganska klassiska pojkstreck. Sen var det väl också en period då man började bli lite intresserad av flickor.

Hur nära ligger då karaktärerna i serien verkligheten?

- Karaktärerna är ju fiktiva men visst finns där kopplingar. Elias är den mer känsliga, osäker och nyfiken på samma gång - så han fungerar nog lite som mitt alter ego i serien. Jobe igen är lite mer självsäker och verkar veta mer om världen. Han är nog lite som jag ville vara och som många av mina kompisar var. Men jag gillar den kombinationen och tycker det funkar bra i serien. Jag är också jättenöjd över skådespelarna vi hittade för rollerna. De kände varandra från tidigare och det blir en naturlig kemi som funkar bra framför kameran.

Brorsornas bok
Bildtext Andreas Wadenström spelar rollen som Elias.
Bild: Jani Laukkanen / Paradigm Films

Finns boken på riktigt?

- Nja, det är nog ett dramaturgiskt grepp för att ha något som spänner över de olika avsnitten, men i idén att boken gått från generation till generation finns nog kopplingar till verkligheten. I min barndom var det min farfar som hittade på en massa äventyr som pojkar gillar. Han var från en generation då man själv fick hitta på sina äventyr och det är ju också lite budskapet med serien. Att släppa dataspelen och upptäcka de riktiga äventyren.

Brorsornas bok
Nytt avsnitt varje dag på svenska.yle.fi/hajbo från 1.6.2015, nytt avsnitt på Yle Fem / Yle Arenan varje vardag med start 1.6.2015

Produktion: Paradigm Film
Manus och regi: Robert Hedengren