Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nätverk: Ungdomar måste skyddas mot elcigaretter

Från 2015
Uppdaterad 01.06.2015 14:30.
Elcigarrett

Elcigaretterna måste snabbt börja omfattas av regleringar, få åldersgränser och fås bort från butikskassorna, kräver nätverket Tarttumattomat sairaudet (Icke smittsamma sjukdomar).

Läkarföreningen Duodecim fungerar som ordförande för nätverket under åren 2015-2016.

Elcigaretter utan nikotin har hittat sin väg till finländska butiker och kiosker. Tillverkningen av elcigaretter och de nikotinlösa vätskorna övervakas bristfälligt. De kan säljas lagligt också till minderåriga.

Informationen om nikotincigaretternas faror är mycket knapphändig, men cigaretterna är inte ofarliga, anser nätverket. Lungorna är ett känsligt organ därifrån ämnena absorberas i hela kroppen. Lungorna kan också skadas i synnerhet då man ännu växer och utvecklas.

Det exakta innehållet i de vätskor som används i elcigaretter är inte känt, men de innehåller stora mängder olika ingredienser, som lösningsmedel och cancerframkallande karcinogener. Genom olika smakämnen och ångan som är lätt att andas in lär sig ungdomarna att röka och tröskeln för att börja med andra tobaksprodukter blir lägre, anser nätverket.

Vätskorna som innehåller nikotin har tillsvidare inget försäljningstillstånd i Finland. De nikotinhaltiga vätskorna köps från utlandet, ofta via internet. Nikotinhalterna har konstaterats vara mycket varierande och det har hittats fel i varudeklarationerna.

Okritisk marknadsföring

Nätverket för icke smittsamma sjukdomar anser att det är viktigt att barn och ungdomar skyddas för elcigaretterna och vätskorna, oavsett om de innehåller nikotin eller inte.

Enligt nätverket marknadsförs elcigaretter okritiskt, och de presenteras vilseledande som produkter som kan användas för tobaksavvänjning. Nätverket påpekar att det för ändamålet finns trygga alternativ som vetenskapligt bevisats vara effektiva.