Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stora Robertsgatan ska bli klimatsmart

Från 2015
Uppdaterad 30.11.2015 05:35.
Ari Nissinen, enhetschef på Finlands miljöcentral, doktor och forskare
Bildtext Enhetschef Ari Nissinen på Finlands miljöcentral forskar i hållbar konsumtion.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Klimatvänliga material och företagare som säljer miljövänliga produkter kunde göra Stora Robertsgatan klimatsmart. Amsterdam har redan en klimatvänlig gata.

Helsingfors miljöcentral vill göra Stora Robertsgatan klimatsmart. En klimatvänlig gata byggs med miljövänliga material, som till exempel avfallsbaserade nya byggnadsmaterial. Belysningen kan skötas med LED-lampor som inte drar så mycket el.

- Det är tid för att grundligt renovera och bygga om den här gatan. Helsingfors miljöcentral har valt att främja klimatvänlighet här. Det finns också internationella exempel som klimatgatan i Amsterdam. Där har man haft mycket samverkan men företag som hittar på klimatvänliga lösningar, berättar Ari Nissinen från Finlands miljöcentral.

Här finns redan många företag som kan utveckla sin verksamhet och hitta nya klimatvänliga och konkurrenskraftiga produkter.

Klimatvänlig företagsamhet kan ge gröna pengar

I Helsingfors vill stadens miljöcentral samarbeta med företagarna på Stora Robertsgatan för att främja miljövänlig affärsverksamhet. Till exempel kunde affärerna vid gatan sälja klimatvänliga produkter.

Stora Robertsgatan i Helsingfors juni 2015
Bildtext I samarbete med företagarna på gatan ska Stora Robertsgatan bli klimatsmart.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Det här är mitt i stan så många människor kan se gatan och få inspiration. Här finns redan många företag som kan utveckla sin verksamhet och hitta nya klimatvänliga och konkurrenskraftiga produkter, säger Ari Nissinen.

Helsingfors stadsstyrelse ska på måndag kväll ta ställning till om projektet att göra Stora Robertsgatan klimatvänlig ska få innovationspengar. Miljöcentralen driver projektet i samarbete med bland annat Aalto-universtetet, stadsodlarnas förening Dodo och Finlands miljöcentral.

Mer om ämnet på Yle Arenan