Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Berghem självsäker inför säsongen

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2015 07:29.
Jonna Berghem är redo för säsongen 2015.
Bildtext Berghems rekord på 200 meter utomhus är 23,76 sekunder.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Under hallsäsongen i år slog sprintern Jonna Berghem flera personliga rekord. Det bådar gott för säsongen 2015.

Hon spräckte de tidigare rekorden på 60, 100, 200 och 400 meter med glans.

- Det var skönt att det gick så bra efter min skada jag fick i fjol somras. Jag kom ganska sent igång med träningarna och det var kämpigt, säger 22-åriga Berghem som representerar Hangö Idrottsklubb.

Under de kämpiga träningarna på hösten och vintern har Berghems löpteknik utvecklats.

Egentligen kommer skadan från positiva saker.

- Jag får ut mera av mig själv på träningarna. Tidigare har jag fått ut allt av mig själv på tävlingarna, men inte på träningarna. Min tränare har sagt att jag sett ut som en medel- och långdistanslöpare, säger hon.

Häck på hyllan

Berghems huvudgren har tidigare varit 100 meter häck, men i år satsar hon på 200 meter. Orsaken är en skada i låret; en inte ovanlig skada bland häcklöpare. Benet i häcklöpning utsätts för extrem töjning då det stiger över häcken.

- Jag har haft det kämpigt med det vänstra lårets baksida. Det är det benet som går först över häcken. Jag har fortfarande känningar i det. Dem måste jag slippa helt innan jag löper häck igen.

En av de snabbaste i Finland

Sprintern från Skåldö har ändå inga planer på att lämna häcklöpning utan tar in sträckan i repertoaren direkt då låret känns fullständigt igen.

Nu satsar Berghem på 200 meter. Hon kallar sträckan för sin nästbästa gren. Med tanke på statistiken från början av året är det en gren att satsa på.

Jonna Berghem i elden på 200 meter vid inomhus-FM i friidrott 2015.
Bildtext Berghem slog flera personliga inomhusrekord vintern 2015.
Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist

Redan i januari sprang hon 200 meter inomhus på 24,17 sekunder. Det var Berghems personliga rekord. Det var också den åttonde bästa tiden genom tiderna i Finland. Redan en månad senare slog hon sin färska tid och klockades för 23,79.

Berghem har också sprungit 400 meter, men för tillfället vill hon ge sitt allt på de mera explosiva sträckorna. Därför springer hon också 100 meter i år.

Kosmetologen satsar på final

Den internationella friidrottstävlingen Karis Telefon Games i Karis ordnas på söndag (7.6). Berghem kommer inte att delta på grund av en överbelastning i det högra lårets baksida. Det ser hon ändå inte som ett problem.

- Egentligen kommer skadan från positiva saker. Snabbheten har gått framåt så pass mycket att kroppen inte är helt förberedd på det. Det friska låret har inte fått kämpa så mycket tidigare.

I början av juli deltar Berghem i europamästerskapen för 22-åringar som hålls i Tallinn. På grund av lårskadan har hon inte kunnat kunna löpa med maximal hastighet på fem veckor. Målsättningen inför tävlingarna är ändå klar.

- Då jag löpte häck var mitt mål en finalplats. Nu gäller det att komma till final på 200 meter.

Yle Västnyland passar också på att gratulera Jonna Berghem som är en några dagar färsk kosmetolog från Prakticum i Helsingfors. Grattis!

Radio Vega Västnyland

12:56