Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Batman räddar sommaren

Från 2015
Uppdaterad 01.06.2015 20:25.
Batman
Bildtext Yle Tema visar Batman från 60-talet, varje vardag kl. 20.00.
Bild: Yle

Batman och True Detective räddar sommaren oberoende av vädret. Petter Sandelin tipsar om tv-höjdpunkterna i juni.

Sommaren är här. Det är alltså dags att dra ner persiennerna, stänga ute solen och titta på tv. Finns det något härligare än att gå ut på balkongen strax efter fyra på morgonnatten och bestämma sig för att se ett avsnitt till medan ungarna i parken festar vidare?

1.6 Batman från 60-talet

Yle Tema

Sommaren 2015 blir läderlappens år. Yle Tema visar den hysteriskt märkliga och fantastiska tv-serien Batman från 60-talet. Avsnitten visas dessutom varje vardag, klockan 20.00 med start idag (1.6).

Tv-versionen av Batman hade premiär 1966 i USA och visades redan samma år i Finland. Det här är en komisk tv-serie med skrattretande uppenbar sensmoral. Ibland är den också spännande, i alla fall om man är sju år gammal. Det här är så långt ifrån dagens dystopiska Batman man kommer.

Nu får jag äntligen veta hur det slutar.

För mig betyder det extra mycket att få återse sextiotalets Batman. Jag njöt av serien framför familjens tv någon gång i början av 90-talet men missade en väsentlig detalj. Avsnitten är gjorda i två delar, med en cliffhanger i mitten där Batman oftast hänger fastbunden ovanför en kastrull med kokande karamellfärgad syra. Avsnitten var planerade för att sändas under en timme med reklampaus i mitten, men CBS delade upp dem och sände dem på olika dagar. Likadant gjorde man i Finland. Tyvärr var jag så liten att jag inte riktigt kunde läsa tv-tablån och förstod därför inte att Batman visades två gånger i veckan. Jag såg alltså bara hälften av avsnitten och har därför lämnat Läderlappen i knipa otaliga gånger. Nu får jag äntligen veta hur det slutar.

I en av mina favoritscener från 60-talets Batman kopplar polisen samman Batman och Bruce Wayne. Bruce blir alltså tvungen att diskutera med sig själv medan polisen lyssnar. Jag är osäker på om scenen kommer från den första säsongen, men jag hoppas att den dyker upp i ett av avsnitten på Yle Tema.

5.6 Sense8

Netflix
Åtta personer på olika håll i världen delar varandras liv. De får tillgång till varandras hemligheter, kunskap och känslor. Sens8 är månadens nya Netflix-serie. Bakom serien ligger syskonen Wachowski, kända för bland annat Matrix och Cloud Atlas.

Trailern till Sens8 doftar Heroes och Matrix. Personligen är jag inte övertygad, men syskonen Wachowski brukar leverera.

15.6 DreamHack

Yle
Det känns härligt att Yle tar E-sport på allvar. I mitten av juni sänder vi direkt från det stora LAN-partyt DreamHack i Jönköping. På agendan står finalerna i first person shooter-spelet Counter Strike. För det finska referatet står Teemu "wabbit" Hiilinen. Tävlingarna är en del av den längre Dreamhack Open-turneringen där det delas ut prispengar på över 320 000 euro.

Turneringen sänds på Yle2 och arenan 15.6 med start kl 22.00

20.6 True Detective

HBO
Jag förlorade min True Detective-oskuld sent. Jag såg det första avsnittet i det bittra januarimörkret vintern 2015 när världen kändes som mest meningslös. I samma sekund som Matthew McConaughey började spotta ur sig nihilistiska visdomsord var jag såld. Faktum var att jag sålde min själ. Den kommer aldrig tillbaka. Idag kan jag säga att det enda positiva med att jag väntade så länge med den första säsongen är att jag inte behöver vänta på den andra.

Höjdpunkten i tv-månaden juni kommer sent

Höjdpunkten i tv-månaden juni kommer sent, måndagen 22.6 i den andra eller tredje dagens bakfylla efter midsommar, lite beroende på hur man räknar. Då kör HBO igång den andra säsongen av True Detective. Tanken hos HBO är så klart att den här serien tar över tittarna när Game of Thrones avslutar säsongen i början av månaden. Den nya säsongen av True Detective har, såvitt vi vet, inget alls att göra med den första. Skådespelarna och historien är ny. Kvar finns mörkret och manusförfattaren Nic Pizzolatto.

Skådespelarna är som sig bör riktiga toppnamn. Colin Farrell, Rachel McAdams och Taylor Kitsch spelar en ljusskygg trio poliser och Vince Vaughn axlar den fjärde huvudrollen som yrkeskriminell. Jag ser speciellt fram emot Rachel McAdams som nedsupen och spelberoende snut.

Den andra säsongen av True Detective kan bli helt fantastiskt eller en flopp. Det enda jag kan säga med säkerhet är att jag kommer att titta.

Om du är intresserad av vem som inspirerat nihilismen i True Detective och lite skön populärkulturell trivia rekommenderar jag det här avsnittet av podden Radiolabs.