Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Janne Grönroos ålderskris gav stipendium åt Ekenäsunga

Från 2015
Uppdaterad 04.06.2015 14:37.
Olivia Casagrande och Lukas Lundin från Ekenäs högstadieskola vill flagga med regnbågen för sexuella minoriteters rättigheter.
Bildtext Olivia Casagrande och Lukas Lundin fick det första Janne Grönroos-stipendiet.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Svenskfinlands radiokung Janne Grönroos har öppnat plånboken och instiftat ett stipendium i Ekenäs högstadieskola. Det första Janne Grönroos-stipendiet gick till regnbågsprofilerna Lukas Lundin och Olivia Casagrande.

Radioprofilen Janne Grönroos på X3M är uppväxt i Ekenäs och delade på årets skolavslutning ut ett Janne Grönroos-stipendium i Ekenäs högstadieskola för första gången.

Vad är nu det här, herr radiokung?

- Det är en ödmjuk liten ålderskris, säger Grönroos. När jag fyllde 30 år konstaterade jag att jag kommer att dö. Då började jag fundera över att man kanske vill lämna något efter sig.

Det hela började som ett skämt. Men som ofta när något börjar på skoj så blir det sedan mer och mer allvar.

Han konstaterade att det alltid på skolavslutningarna uppenbarar sig diverse luddiga fonder av "von Någonting" vars pengar delas ut som stipendier till eleverna. Sist och slutligen uppstod också Janne Grönroos-stipendiet.

- Jag tänkte att då kan jag också instifta ett stipendium, det är något som kan leva kvar länge.

Tonårs-Janne fick "smörarpriset"

Janne Grönroos har, i motsats till många andra, egna erfarenheter av att få stipendium.

- Jag hade Karl-Gustav "Kocke" Pihlström som rektor och han hade ett specialstipendium för en som är snäll och trevlig mot personalen. Vi kallade det smörarpriset.

En gång fick han smörarpriset som bestod av en spelskjorta från ishockeylaget Lukko.

- Det var viktigt, så det kommer jag ihåg att jag fick. Annars har det varit små presentkort och böcker och sådant.

Eleverna bakom regnbågarna premierades

Det första Janne Grönroos-stipendiet gick till Lukas Lundin och Olivia Casagrande. Grönroos väljer själv till vem stipendiet går och kriterierna är att han vill ge det till någon som är snäll, trevlig och debattglad.

- Man ska inte bara gå med på saker utan att ifrågasätta. Inte för att vara elak, utan för att man är genuint nyfiken. Exempelvis, om en uppgift tar fem minuter att göra så ska man debattera i femton minuter varför man ska göra den.

Janne hackar lök i studion 2
Bildtext Janne Grönroos är känd bland annat från X3M:s morgonshow Succémorgon.

Lundin och Casagrande har profilerat sig genom diskussionen om regnbågsflaggorna. Ekenäs högstadieskola sade först nej då eleverna ville ha regnbågsflaggor på Stafettkarnevalen. Men skolan ändrade sig.

- Alla på Stafettkarnevalen blev ju tvungna att fundera över det här.

Grönroos tycker det är viktigt att komma ihåg att även om hela elevkåren ställde sig bakom dem så är det alltid någon som måste ge sitt ansikte åt en fråga. I det här fallet blev Lundin och Casagrande.

- När man gör det så får man ju skit, men man får också beröm. Jag tycker att det är stort och viktigt att folk vågar stå upp för saker med sitt eget namn.

Läget i pengapungen avgör summan

Enligt Grönroos består hans stipendium av ära, berömmelse och en liten veckopeng. Summan varierar helt enligt hur många euron det finns i hans plånbok.

- När läget i Janne Grönroos plånbok nu är vad det är så beslöt jag först att jag skulle ge det till endast en elev. Men jag var trots allt lite frikostig och gav det till två. Nästa år har jag ännu råd med det, men bara i Ekenäs högstadieskola.

I år var valet av pristagare enkelt, men om det inte blir lika enkelt nästa år så har lärarkåren lovat hjälpa till med att sålla fram rätta elever, enligt kriterierna.

Han påpekar att vem som helst får stjäla idén med att dela ut stipendium i sina egna högstadier.

Tanken räknas, inte eurona

Men med tanke på Janne Grönroos ålderskris är det en hisnande tanke hur många stipendier han ska dela ut om han lever till 90 år.

- Jag undrar hur sparkontonas ränta då ser ut, men två euro är ju också två euro. Allt är hemåt. Det är ju tanken som räknas, säger han.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan