Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Paris rensar bort kärlekslåsen

Från 2015
Uppdaterad 01.06.2015 15:37.
2 min

På måndagen inledde Paris den hjärtskärande processen med att rensa bort "kärlekslåsen" från stadens broräcken. Myndigheterna har nu fått nog av de hundratusentals hänglåsen som anses utgöra en säkerhetsrisk.

Utrustade med avbitartänger inledde stadens arbetare jobbet med att rensa bort hänglåsen från på den lilla gångbron Pont des Arts, nära Louvren.

I Paris började traditionen med kärlekslås just på Pont des Arts år 2008. Sedan dess har hundratusentals par manifesterat sin kärlek genom att fästa hänglås också på andra broar i Paris och sedan slänga nyckeln i Seine. Fenomenet har också spridit sig till många andra städer i Europa.

Parisare har länge ansett att låsen förfular broarna, men dessutom utgör de en fara.

För ett år sedan kollapsade en liten del av Pont des Arts under tyngden av kärlekslåsen. Enligt myndigheterna finns också en fara för att hänglås faller ner och skadar människor som färdas i båtar på Seine.

En del broräcken har täckts med plexiglas för att stoppa fenomenet. Paris har också försökt uppmana par att använda sig av virtuella e-kärlekslås på internet istället för de fysiska hänglåsen.

Men nu ska alltså hänglåsen bort både från Pont des Arts och andra broar i Paris. Broräcken ska byggas om så att det blir omöjligt att fästa hänglås vid dem.

Enligt myndigheterna ska de rensa bort ungefär en miljon hänglås som väger cirka 45 ton sammanlagt. Både turister och turistguider uttryckt missnöje över myndigheternas beslut.