Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En kanonslup kommer lastad

Från 2015
Uppdaterad 03.06.2015 10:25.
Kulturklipp video: Havsäventyr med kanonslupen Diana - Spela upp på Arenan

Sakta puttrar vi ut från Kronohagens Vedkaj, in i slutet av 1700-talets andra hälft. Väl till sjöss seglar ett annat tidsenligt skepp förbi och illusionen är komplett, om man bortser från motorn, toaletten samt några par solglasögon.

Med kanonslupen Diana kan man i sommar upptäcka Sveaborgs närvatten som om året var 1790. Diana är en fartygsreplika baserad på ritningar av båtarkitekten Fredrik af Chapman samt på gamla dokumentkällor från Svenska flottans ritningskontor.

Diana, byggd med tidsenliga byggmaterial och metoder under ledning av Samfundet Ehrensvärd och Stiftelsen Sveaborgs docka, ger sina passagerare en erfarenhet av hur det var att segla för 200 år sedan. Väl ombord får grupper ta del av olika interaktiva program och dessutom träffa några historiska karaktärer.

Ett vapenförsett fartyg

- Det var amiral Fredrik Henrik af Chapman som designade en ny sorts liten, men naggande god, båt som kunde röra sig kvickt i skärgården. Detta eftersom den kunde segla på mindre än en meters vattendjup, berättar Gogo Idman som ombord på Diana spelar amiral Chapman.

Med kanoner i både fören och aktern behövde skeppet aldrig vända bredsidan till fienden, vilket gjorde att den var väldigt svår att träffa.

- Den visade sig vara fenomenalt god då det krigades i skärgården, avslöjar Idman.

Kanonsluparna ingick i Sveaborgs skärgårdsflotta och var av stor betydelse under Gustav III:s krigstid, 1788-1790.

Gogo Idman, Ingemar Raukola
Bildtext Amiral Fredrik Henrik af Chapman och kapten Carl Fredrik Arnkihl, eller Gogo Idman och Ingemar Raukola, ombord på kanonslupen Diana.
Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

Havsföreställning i ett annat århundrade

Ombord på Diana kan man få träffa bland andra Amiral Fredrik af Chapman (Gogo Idman) och kapten Carl Fredrik Arnkihl (Ingemar Raukola).

Raukola och Idman håller i trådarna för den interaktiva föreställningen.

Amiralen och kaptenen är inte helt eniga om vad som är på gång. Amiral Fredrik af Chapman tror att han tar emot en kommitté från Stockholm som kommit för att inspektera den nya slupen. Kapten Arnkihl lever däremot i tron att det är en ny besättning han fått ombord.

- Arnkihl vill förstås skola in den nya besättningen. Han för anteckningar över hur de beter sig, har olika övningar med dem, bland annat i rodd, och lär dem hur kanonerna ska skötas, förklarar Ingemar Raukola.

Föreställningen innehåller olika delar, vilka kan läggas in i programmet. En del är också improviserat. Äventyrsseglatserna anpassas efter väder och deltagare, men de enkla roddövningarna ska vem som helst klara av.

- Årorna är ganska tunga, men vi hjälper publiken, intygar Raukola.

Ombord på Diana, fick jag bland annat prova på att ro. Vi seglade också och avfyrade dessutom några skott med kanon. Allt detta medan både Idman och Raukola spelade sina roller med glimten i ögat.

Som att vara med i en pjäs

- Vi har en skeppare med besättning ombord, som fixar det mesta. Det ser ut som om kapten Arnkihl och amiral Chapman är de som bestämmer, men i själva verket är det nog skepparen Jouni Virta som bestämmer det allra mesta, avslöjar Idman.

Däcksman Kati Himanto följer de order kapten ger. Hon är van att vara ombord på fartyg, med detta är ändå en speciell upplevelse också för henne.

- Det är som att vara med i en pjäs när man går omkring i de här kläderna. Det är ett äventyr att klä sig så här och segla, berättar hon med ett leende.

Ilkka Jentti är maskinmästare ombord på kanonslupen Diana. Han uppmanar oss att inte upprepa detta till fienden: skeppet går med motor upp i en hastighet på åtta knop. Samma fart har man kommit upp i då man seglat.

- Men vi har inte provat att segla i hårdare vind ännu, påpekar maskinmästare Jentti.

Kati Himanto och Ilkka Jentti
Bildtext Kati Himanto och Ilkka Jerkki.
Bild: Yle/ Kristina Grönqvist

Seglingarna med Diana ordnas för grupper via beställning. Allmänna turer hålls under veckoslut i juni-augusti. Mer info och tidtabeller här.

Mer om ämnet på Yle Arenan