Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Virtuellt äventyr ska locka besökare till Hantverksmuseet

Från 2015
Uppdaterad 01.06.2015 21:05.
Digital applikation ger bättre inblick i hur livet såg ut.
Bildtext Spelet baserar sig på så kallad förstärkt verklighet där man med hjälp av digitala karaktärer livar upp verkligheten och museibesökarna får en glimt av hur det såg ut på 1850-talet.
Bild: Timo Korkalainen

Åbo universitet har tillsammans med Åbo museicentral utvecklat en spelapplikation som ska ge bättre insyn i hur livet i Åbo såg ut på 1850-talet.

- Möjligheterna är oändliga och med hjälp av de digitala verktygen kan vi visa hur det såg ut och exempelvis hur olika föremål användes på den tiden, säger historieforskaren Lauri Viinikkala från Åbo universitet.

Besökarna som väljs ut på måfå får låna en läsplatta då de besöker någon av sevärdheterna och vandrar sedan omkring med läsplattan.

Den digitala applikationen är ett virtuellt spel där det är meningen att hitta en försvunnen vigselring. På olika ställen på hantverksmuseet sker olika saker på skärmen som för spelet vidare samtidigt som besökarna får se hur det såg ut på 1850-talet eller hur ett föremål användes.

Digital applikation ger bättre inblick i hur livet såg ut.
Bildtext På olika ställen på hantverksmuseet sker olika saker på skärmen.
Bild: Timo Korkalainen

Fram till midsommar har besökarna vid Hantverksmuseet i Åbo chans att testa applikationen och hur den fungerar.

- Det här är ett steg i en ny riktning för landets museer och om allt går bra kanske det blir en riktig applikation som alla kan ladda ner i framtiden, säger forskaren Olli-Pekka Leskinen vid Åbo museicentral.

Enligt Leskinen kan museerna med hjälp av den nya tekniken erbjuda besökarna en bättre upplevelse.

- Den förstärkta verkligheten förbättras upplevelsen samtidigt som besökarna får mer insikt i hur livet såg ut i mitten på 1800-talet, säger Leskinen.