Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

Hittehatt vill utveckla 3–5-åringens sociala kompetens

Från 2015
Uppdaterad 19.06.2018 14:50.
Inspelning av Hittehatt, november 2014
Bildtext Henrik Heselius spelar en av huvudrollerna i Hittehatt. Kusel är väldigt stor men också väldigt rädd.

– Fokus ligger på den sociala kompetensen, i situationer som uppstår på hittegodsbyrån, där karaktärerna ska komma överens och hitta lösningar trots att de är olika, säger ansvariga producenten Petra Holm om Hittehatt, Svenska Yles dockprogram för de allra minsta.

Petra Holm
Bildtext Petra Holm är ansvarig producent på Svenska Yles barnredaktion.
Bild: Yle / Seppo Sarkkinen

Utgångspunkten för tv-programmet Hittehatt är barnets behov av social träning. I Hittehatt delar karaktärerna Murk, Vimmel, Tumla och Kusel vardag i den lilla byn. Hittehatt sänds i BUU-klubben på Yle Fem klockan 18, totalt 20 onsdagar per år, under vår och höst.

Tre personer håller i handdockor som föreställer strumkören i Hittehatt
Bildtext Suzan Aledin, t.h., är producent för BUU-klubben på Svenska Yle. Här hoppar hon in i strumpkören vid inspelningarna av Hittehatt i juni 2015, tillsammans med Eva Fyrqvist och Staffan Gräsbeck.
Bild: Yle

– De kommer inte alltid riktigt överens, men ska ändå vara sams. Ibland avviker deras åsikter från varandra, men de försöker förstå varandra, kompromissa och hitta lösningar. De är olika och det är bra, beskriver Petra Holm, ansvarig producent för barninnehållet på Svenska Yle, innehållet i Hittehatt.

Vanliga frågor om Hittehatt

Vilken ålder riktar sig Hittehatt till?

3-5-åriga barn.

När skapades Hittehatt?

Hittehatt hade premiär den 4 mars 2015. Idén till programmet föddes 2013.

Vilka skådespelare medverkar?

Murk – Marc Svahnström
Kusel – Henrik Heselius
Vimmel – Oskar Pöysti
Tumla – Daniela Fogelholm

Var kan man se på Hittehatt eller annars bekanta sig med figurerna?

Hittehatt finns i Barnens Arena-appen och på Yle Arenan. Hittehatt syns också regelbundet i BUU-klubben på Yle Fem.

Det finns också Hittehatt-innehåll i BUU-appen och på webben finns ett Hittehattspel.

Jag har feedback då det gäller Hittehatt, vem ska jag kontakta?

Jan-Ulrik Lindberg, innehållsproducent för BUU-klubben, jan-ulrik.lindberg@yle.fi, 09-14801 (Yle växel) .

Fokuserar på lösningar

Inspelning av Hittehatt, november 2014
Bildtext Tumla spelas av Daniela Fogelholm.

Tanken är alltså att barnen genom att titta på Hittehatt ska utveckla sin sociala kompetens och sin empati. Grunden till dessa egenskaper läggs under barndomen. Först har barnet fokus enbart på sig själv, det lär sig tolka signaler, förstå känslouttryck och språk, och att uttrycka sig själv. Sedan lär sig barnet att förstå andra människor.

– Social kompetens handlar om vårt sätt att umgås med andra, knyta kontakter, bygga vänskap och att samarbeta, kommunicera, lyssna och förstå varandra, säger Petra Holm.

Inspelning av Hittehatt i november 2014
Bildtext Mannen bakom Murk heter Marc Svahnström.

Och för att konkretisera det ytterligare: att uttrycka sin åsikt, diskutera, kompromissa, komma överens, visa intresse för andra, bry sig om hur de andra mår, notera deras reaktioner på vad man själv gör och säger.

– I Hittehatt fokuserar vi på olika lösningsmodeller, eftersom det är sådant som är viktigt i det framtida livet. Det finns forskning som visar att god social kompetens hjälper barn att må bättre till exempel i skolan, säger Petra Holm.

Utarbetade konceptet tillsammans

Inspelning av Hittehatt, november 2014
Bildtext Skådespelaren Oskar Pöysti och hans dockkaraktär Vimmel.

Hittehatt är resultatet av ett gediget tankearbete på Svenska Yles barnredaktion. Då redaktionen börjar jobba med en ny idé och ska börja utveckla ett nytt koncept försöker de som jobbar med utvecklingen alltid ställa vissa frågor. Vad ska detta innehåll ge barnen? På vilket sätt växer barnen, på vilket sätt ger innehållet barnen redskap att förstå sin omgivning, på vilket sätt ger innehållet dem tankar och nya erfarenheter? Är det public service? Hur skall innehållet presenteras så att barnen gärna tar det till sig?

Inspelning av Hittehatt, november 2014
Bildtext Tumla och Vimmel, Daniela Fogelholm och Oskar Pöysti.
Bild: Yle

– Då vi började fundera på Hittehatt i början på 2013 fanns ingenting klart, enbart vetskapen om behovet av ett nytt program. Efteråt är det inte lätt att veta hur idéer kommit till. I bästa fall bidrar många, bygger på, ser möjligheter och funderar, bollar och utvecklar, säger Petra Holm.

Stefanie af Björksten, projektledare för Hittehatt och Maija Linturi, dockmakare
Bildtext Stefanie af Björksten var den som kom på idén till Hittehatt. Maija Linturi tillverkade dockorna.
Bild: Sonja Österberg

I Hittehattprocessen var det Stefanie af Björksten, då projektledare på barnredaktionen, som kom med idén. Hon jobbade vidare med en grupp på sex, sju personer som jobbat mycket med barnprogram. Gruppen träffades med jämna mellanrum för att utarbeta konceptet.

– Gruppen gav respons på hennes idéer, kom med nya tankar och riktningar. Sedan fortsatte Stefanie utveckla konceptet för att igen samla gruppen för feedback, beskriver Holm processen.

Tågstationen i Hittehatt
Bildtext Hittehatt utspelar sig på tågstationens hittegodsbyrå.

Starka karaktärer

Eftersom programmet skulle drivas av karaktärerna satte gruppen mycket energi på att utveckla dem, berättar Petra Holm.

– Vi försökte hitta på karaktärer som hade så många personlighetsdrag som möjligt som olika barn kunde identifiera sig med. Vimmel vill bli sedd till varje pris, Kusel är lite rädd för allt möjligt, Tumla drivs av sin extrema nyfikenhet, Murk tycker om när saker och ting är på ett visst sätt.

Karaktärerna skulle även ha viljor som både krockar och kompletterar varandra. Därutöver bestämdes att karaktärerna inte fick vara bundna till ett visst kön, för att underlätta barnens identifikation med dem. Till exempel vill fyraåringen oftast inte identifiera sig med en karaktär som inte är av samma kön som han eller hon själv.

Så skapades Murk, den knasiga chefen, Vimmel, biljettförsäljaren som egentligen är världens bästa skådespelare, Tumla, den nyfikna fyraåringen, och Kusel, som är den rädda men kramgoa bjässen.

Det uppstår många missförstånd och tokiga situationer, men seriens budskap är att det är roligare med en salig röra där alla får vara sig själva än en ordning där ingen är det.

Miljö där mycket kan hända

Då karaktärerna klarnat, var nästa steg miljön. Var skulle händelserna äga rum? En hittegodsbyrå vid en perrong där tågen stannar, för att igen åka vidare, gav en bra utgångspunkt. Det är tacksamt för dramat att ha en miljö där personer kommer och går och saker också lätt kan försvinna. Orten fick heta Hittehatt.

I hittegodsbyrån placerades också en tratt som suger i sig bortglömda strumpor. I andra ändan finns en strumplåda med en strumpkör som i varje avsnitt sjunger en liten låt.

Ditte Winther-Lindqvist, lektor i utvecklingspsykologi på Århus Universitet, som forskar i 0–18 åringens liv, bidrog också med insikter. Hon delade med sig av den kunskap som finns gällande den utvecklingsfas som 3–5 åringen befinner sig i.

Visa känslor med handen

Maija Linturi, som gjort dockor främst för teater i Finland, fick i uppdrag att tillverka dockorna. Följande steg var att kalla in en annan dockmakare, denna gång från Sverige. Sara Denward höll en kortkurs för skådespelarna i hur dockorna skulle föras.

– Teamet blev både inspirerat och förtvivlat då Sara visade upp sin dockföring. Hon var så duktig! Dockorna väcktes till liv och skådespelarna fick sätta sin egen prägel på karaktärerna.

Skådespelarna tog också hem dockorna för att träna på tekniken och lära känna dem. För att dockföring ska fungera riktigt bra är det viktigt att skådespelaren känner dockan utan och innan – bokstavligen! Att agera spontant och visa känslor med en hand är inte alltid så lätt.

Svettiga inspelningar

Så småningom kunde ändå inspelningarna inledas. Scenografin i studion var upphöjd, alltså så att dockförarna satt under golvhöjd på rullande stolar. Det blev väldigt trångt och svettigt för skådespelarna bakom dockorna, och till en början verkade det också som om spelningarna skulle dra ut på tiden, berättar Holm.

– Vi fick ta väldigt många omtagningar på grund av att ett huvud eller en armbåge syntes. Men till slut fick någon den briljanta idén att sy upp mössor till dockförararna som var gjorda av samma tyg som dockan. Då kunde man tro att det var dockans rumpa eller rygg som kikade fram!

Inspelning av Hittehatt, november 2014
Bildtext Strumporna spelas här av Linda Sundberg, Staffan Gräsbeck och inhoppande Jonny Forsman.
Trängsel då strumpkören spelas in
Bildtext Strumpkören sjunger en låt i varje avsnitt av Hittehatt.
Strumpkörens scenografi
Bildtext I hittegodsbyrån finns också en tratt som suger i sig bortglömda strumpor.
Inspelning av Hittehatt, november 2014
Bildtext Under inspelningarna rullar skådespelarna omkring under scengolvet.
På tågstationen i den lilla staden Hittehatt håller de här filurerna till. I Buu-klubben med start i mars 2015.
Bildtext Huvudpersonerna i Hittehatt är Murk, Tumla, Kusel och Vimmel.
Bild: Yle/Anne Hämäläinen
Inspelning av Hittehatt, november 2014
Bildtext På hittegodsbyrån finns bland annat en imponerande samling handväskor. Chefen heter Murk.
Inspelning av Hittehatt, november 2014
Bildtext Vimmel alias Oskar Pöysti.
Bild: Anne Hämäläinen

Mer om ämnet på Yle Arenan