Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ärkebiskopen redo att betala mer skatt

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2015 08:37.
Kari Mäkinens bild på Facebook och Twitter
Bild: Kari Mäkinen/ Evangelisk-lutherska kyrkan

Ärkebiskop Kari Mäkinen är redo att minska på sina egna inkomster förutsatt att det sker genom skärpt beskattning.

Ärkebiskopen säger sig gärna delta i de lönereduceringar som den nya regeringen föreslagit för höginkomsttagare, men han vill helst göra det genom att betala mera inkomstskatt.

Han tror att skatter utgör grunden för välfärdssamhället, och säger att ett rättvist samhälle inte kan basera sig på välgörenhet.

Sipilä föreslår frivillig löneminskning för rika

Statsminister Juha Sipilä (C) har föreslagit att de privilegierade personer i samhällets toppskikt som inte påverkas av några nedskärningar frivilligt kunde avstå från en del av sina inkomster.

Mäkinen anser att det finns en hel del goda initiativ i regeringsprogrammet, men säger att fokus borde ligga närmare brödköerna och att man borde se på saker även ur de svagastes synvinkel.

- Nu tvingas de, vilkas förutsättningar är sämst, att böra det tyngsta lasset, säger ärkebiskopen i en intervju för Yle Turku.

Enligt ärkebiskopen berättar det en hel del om de allmänna attityderna men det vittnar också om att det skett en social segregering i samhället - majoriteten beskådar den sämst lottade gruppen på distans.

Ursprunglig artikel Sannimari Lehtilä/Yle Turku

Diskussion om artikeln