Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hellre gemensamt Sydösterbotten än Storvasa

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2015 07:22.
Närpes
Bild: Yle/ Amanda Bieber

Närpesborna kan hellre tänka sig ett gemensamt Sydösterbotten än ett Storvasa. Det visade resultatet av den invånarenkät som sändes till alla 18 år fyllda närpesbor tidigare i vår. I går presenterade forskaren Kjell Herberts resultatet i Närpes.

- Vasamodellem med väldigt många kommuner från Oravais till Sideby är en allt för stor bit egentligen. Jag tror det gäller att skynda långsamt om vi ska in i en process där vi skapar större kommuner, säger Kjell Herberts, forskare vid Åbo Akademi.

Kjell Herberts presenterade resultatet av invånarenkäten i Närpes
Bildtext Kjell Herberts
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

- Det var inte så överraskande, men skönt att se att vi har ganska bra tumme på pulsen som kommunala beslutsfattare när det gäller närpesbornas önskan att förbli en självständig kommun. Det var också trevligt att se att det fanns en ganska stor beredskap att eventuellt tänka sig en gemensam kommun i Sydösterbotten om läget för det uppstår, säger fullmäktiges ordförande Mikaela Björklund i Närpes.

Mikaela Björklund
Bildtext Mikaela Björklund
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Var det rätt att ansöka om tvåspråkighet?

Enkäten tog också upp frågan om den språkliga statusen. Där frågades om fullmäktige gjorde rätt som tog beslutet att ansöka om att bli tvåspråkig stad. Över 60 procent ansåg att det var ett korrekt beslut. Men Mikaela Björklund var också beredd på att det kunde ha varit tvärtom.

- Det kunde det ha varit. För jag vet att åsikterna är väldigt kluvna i vår kommun. Det skulle ha varit någonting att ta ställning till när man ska skicka in en ny ansökan. Det är klart att det skulle ha stämt till eftertanke.

Det hör inte till det vanliga att man ställer en enkätfråga om ett beslut som redan blivit fattat. Mikaela Björklund anser att det var befogat att även den frågan var med.

Eftersom det är fråga om frivillig tvåspråkighet gäller den statusen för tio år framåt. Efter det blir det aktuellt att ta ställning till en ny ansökan och enkätsvaren kan då bli en fingervisning om hur närpesborna tänker.

Misstänksamhet mot enkäter

26 procent av invånarna i Närpes, eller drygt 2000 personer, svarade på enkäten. Även om svarsprocenten inte kan anses hög, ser Kjell Herberts ändå att enkäten visar var landet ligger.

Han tror inte att det hade kommit hemskt många nya åsikter även om det hade funnits några tusen svar till. Men han är lite förundrad över att det tycktes finnas en stark misstro mot anonymiteten i enkäten.

- En del hade klippt ut id-numret och verkar ha tänkt "mig lurar ni inte". Det är beklagligt men det tycks finnas en stark misstänksamhet mot enkäter, säger Herberts.

Lite ironiskt frågar han sig om det verkligen finns någon som tror att forskarna har tid att fundera på vad enskilda personer har för åsikter.

- Det är ju helheten som är det viktiga, säger Herberts.

Yle Vega Österbotten

Spela upp