Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Många båtturer till Jussarö i sommar

Från 2015
Jussarö fyrudde.
Bildtext Jussarö fyrudde.

Turistsommaren på Jussarö i Ekenäs skärgård inleds med ny företagare. Båtturerna dit ökar mycket.

Företagaren Jari Pohjalainen på rederiet Origo verkar ändå lite tveksam till det nya projektet, då företaget också samtidigt ska verka på Söderskär i Borgå skärgård, där de sedan tidigare ordnar guidade rundturer. Andra transportbolag anlitas för sjötransporterna dit.

Han kan inte svara på frågan varför han ville bli företagare på Jussarö.

Plötsligt beslut

Det hela kom lite överraskande, berättar han.

- Varannan dag känns det bra och varannan dag funderar jag under resorna mellan Helsingfors och Jussarö vart jag är på väg. På plats på Jussarö känns det bra, men då jag igen ska ta mig mot Helsingfors, inser jag att det är lång väg mellan Jussarö och Söderskär, hela 60 sjömil.

Säsongöppning i mitten av juni

Redan första veckoslutet i juni öppnas caféet. Den egentliga säsongen öppnas den 15 juni. Från och med då finns service i gästhamnen och då öppnas Petri Porkalas konstutställning med fyrar i Finska Viken.

Kryssningar fem dagar i veckan

Efter midsommar och fram till och med 9 augusti blir det kryssningar till Jussarö från Norra hamnen i Ekenäs via Sommaröstrand. I fjol ordnades kryssningar bara en gång i veckan, på onsdagar.

Jussarö-företagaren Jari Pohjalainen framför ett fantasihus i Naturum i Ekenäs. I huset finns brädor från Sjöblomska huset på Jussarö från 1800-talet.
Bildtext Jussarö-företagaren Jari Pohjalainen framför ett fantasihus i Naturum i Ekenäs. I huset finns brädor från Sjöblomska huset på Jussarö från 1800-talet.

Onsdagskryssningarna fortsätter och transporterna sköts som i fjol av den lokala taxibåten m/s Myggen III. Men nytt för i år är att rederiet Origo trafikerar mellan torsdag och söndag.

På Jussarö ordnas guidade rundturer på finska, svenska och engelska.

I gästhamnen i Jussarö finns 28 båtplatser.

Inkvartering och konferensverksamhet?

Jari Pohjalainen berättar att det finns osäkra planer på att i höst eller nästa år börja med inkvartering på Jussarö i form av Bed & Breakfast. Dessutom finns tankar på att börja ordna konferensverksamhet på ön.

Jari Pohjalainen kommer att driva verksamheten på Jussarö i antingen fem eller tio år, enligt avtalet med Forststyrelsen.

Turistverksamheten sköttes tidigare av företagaren Jan-Peter Kivelä.