Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Politiker ändrar sällan åsikt"

Uppdaterad 02.06.2015 15:31.
Bildtext Blir Sjundeå och Ingå en bakgård till Kyrkslätt centrum om Porkala stad bildas?

Forskaren Siv Sandberg vid Åbo Akademi säger att hon är förvånad över att diskussionen om Porkala stad har dykt upp igen. Hon är fortfarande skeptisk till förslaget att Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt skulle bilda en ny stad.

I helgen berättade Svenska Yle att Finlands rikaste man och Kone-koncernens styrelseordförande Antti Herlin, styrelseproffset och Konstsamfundets vd Kaj-Gustaf Bergh och Heikki A. Reenpää, före detta vd för förlaget Otava föreslår att Ingå, Sjundeå och Kyrkslätt grundar staden Porkala..

Ny regering öppnar dörrar

Siv Sandberg säger att det är ett bra läge att börja diskutera till exempel sammanslagningar när en ny regering tillträder.

- De här tre personerna försöker utnyttja det.

Sandberg säger att den nya regeringen avskaffar kommunstrukturlagen som ger kommunerna vissa utredningsskyldigheter.

- Metropolförvaltningen ska skrotas. Man tänker sig att kommunerna i framtiden ska ha andra uppgifter, och försöker tona ner rollen som serviceproducent, i stället ska kommunerna fungera som samhällsbyggare.

Siv Sandberg
Bildtext Forskare Siv Sandberg.

Att sälja en idé

Porkala passar in i detta, säger Sandberg.

- Beslut om sammanslagningar fattas ändå av kommunpolitiker, så det är viktigt att kunna sälja idén till dem. De har tidigare varit ganska negativt inställda till en sammanslagning, så Porkala står och faller med politikerna.

Har det någon betydelse att inflytelserika personer som Herlin, Bergh och Reenpää tar upp frågan?

Sandberg säger att det är svårt att säga hur politikerna reagerar på auktoriteter.

- Jag förstår att en del suckar om att de har hört om det här förut och att politikerna tycker att de som inte är med i kommunalpolitiken inte ska säga hur vi ska ha det.

Sandberg har sett på andra håll i landet att det inte är lätt för utomstående personer att svänga på opinioner.

- Näringslivsorgansationer har sagt hur det borde vara och politikerna lyssnar och tackar för informationen, men går vidare med politiken som förut.

Sätter invånarna press på politikerna?

Bollen ligger hos de lokala politikerna vad gäller Porkala, påminner Sandberg.

- Näringslivstopparna kan inleda diskussionen, men politikerna fattar besluten. Å andra sidan kan ett sådant utspel eventuellt leda till att invånarna sätter press på politikerna och därmed skapar en diskussion.

Den politiska opinionen kan svänga, säger Sandberg, men det kräver att politikerna ändrar sig och också berättar om det.

- Det sker väldigt sällan.

Skeptisk forskare

Siv Sandberg säger att hon är skeptisk till planerna på Porkala stad eftersom det fortfarande är frågan om idéer som folk utan politisk makt har fört fram.

- Det ska bli intressant att följa med processen. Framtiden beror helt på om de lokala politikerna fångar bollen eller inte.

Läs också:

Rika affärsmän vill grunda ny stad i Nyland
Idén med Porkala stad får bara en axelryckning av politikerna