Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Försvunna datorer i Esbo utreds som grov förskingring

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2015 14:03.
Keyboard.
Bildtext Datormysteriet i Esbo tog en ny vändning under måndagen när staden meddelade att polisen utreder tusentals försvunna datorer.

De försvunna datorerna i Esbo utreds som grov förskingring. Det här uppger förundersökningsledare Minna Immonen för Yle Huvudstadsregionen. Oklarheterna med stadens datorregister har varit kända i många år.

Det är fråga om en omfattande härva där omkring 9 600 bordsdatorer, bärbara datorer och printrar har försvunnit. Esbo stad har leasat eller hyrt datorerna från utomstående företag.

Värdet på de försvunna datorerna är flera miljoner euro och dessutom kan staden tvingas betala förseningsavgift eftersom man inte lämnat tillbaka datorerna till leasingföretaget efter att uthyrningstiden gått ut.

Staden gjorde den 1 december i fjol en polisanmälan om de försvunna datorerna.

- Förundersökningen pågår fortfarande men fallet utreds som grov förskingring. Brottsrubriceringen kan ändå förändras under undersökningens gång, säger kriminalkommissarie Minna Immonen vid Esbopolisen till Yle Huvudstadsregionen.

Polisinrättningen i Västra Nyland
Bildtext Polisen i Esbo utreder de försvunna datorerna som grov förskingring.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Grov förskingring kan ge fängelsestraff på mellan fyra månader och fyra år.

Polisen och staden samarbetar

Immonen uppger att flera personer har hörts med anledning av fallet. Hon vill inte säga om personerna som hörts varit anställda av Esbo stad, men konstaterar att polisen har ett tätt samarbete med staden under utredningen.

Ingen har ändå varit häktad under förundersökningen.

Immonen kan inte säga hur stor vinst den eller de brottsmisstänkta gjort. Hon tror att förundersökningen pågår ännu i flera månader.

Oklarheterna med datorregistret har pågått länge

Esbo stad informerade om de försvunna datorerna och polisundersökningen under måndagen när stadsstyrelsen fick en utredning om saken.

Yle Huvudstadsregionen rapporterade redan under förra hösten om mystiska datorkostnader i de svenska skolorna i Esbo. Då vittnade en anonym tjänsteman vid staden om långvariga oklarheter i datorregistret och oförklarliga kostnadsökningar.

- Datorerna ska bytas ut efter tre år och därefter ska de inte kosta staden något längre. Men eftersom registret inte uppdateras tillkommer kostnader ändå. Antalet datorer i vårt register varierar stort, ibland ser det ut som om där finns omkring 400 och ibland 1 900, sade tjänstemannen vid Esbo stad då.

När leasingperioden på tre år hade löpt ut och leasingföretaget ville ha sina datorer tillbaka var de försvunna.

― Mauri Suuperko

Han har i över tio år haft insyn i systemet.

Datorerna har varit borta när de ska lämnas tillbaka

Affärsverksdirektör Mauri Suuperko säger nu att de märkliga datorkostnaderna uppdagades 2013 när staden tvingades betala stora summor förseningsavgifter för leasingdatorerna.

- När leasingperioden på tre år hade löpt ut och leasingföretaget ville ha sina datorer tillbaka var de försvunna. Jag känner inte till att datorerna skulle ha försvunnit under leasingperioden utan försvinnandet har skett i samband med att datorerna ska bytas ut, säger Suuperko.

Därmed har datorerna blivit kvar i leasingföretagets register och företaget har krävt staden på leasingkostnader för datorer som inte är i stadens bruk.

Datorerna har funnits överallt i staden

Suuperko säger att de försvunna datorerna funnits överallt i staden, både i de finska och i de svenska verken.

Han har under förundersökningen haft kontakt med polisen per e-post.

Efter Yle Huvudstadsregionens rapportering förra hösten redde staden ut strulet med datorerna i de svenska skolorna och uppgav då att datorregistret över skoldatorerna stämmer överens med verkligheten.

Det var bara fråga om interna avgifter och inga leasingkostnader hade betalats i onödan, försäkrade man vid svenska bildningstjänster.

Företaget CGI har nu hand om datorregistret, men misstänks enligt staden inte för något brottsligt.

Tidigare har Fujitsu haft hand om det mesta när det gäller datorerna i Esbo, men CGI vann en anbudstävling om ansvaret för datorernas slutanvändartjänster i januari i fjol.