Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Svenska turister avundsjuka på karaoketaxi

Från 2015
Svenska turister i Helsingfors, Ida Garamvölgyi , Anna Åsén, Rebecka Karlsson, Boontariga Pipatanangura, Eleanor Andersson
Bild: Yle/Helena von Alfthan

De flesta svenska turister som kommer till Helsingfors är i medelåldern. Staden vill locka också yngre besökare från grannlandet.

Rebecka Karlsson ska gifta sig och vännerna har ordnat möhippa i Helsingfors det sista veckoslutet i maj. Färden till hotellet sker i en karaoketaxi.

Svenska turister i Helsingfors
Bildtext "Jag är jätteavundsjuk, det är klart vi ska ha det här i Stockholm" tycker Rebecka Karlsson som åkte karaoketaxi tillsammans med Boontariga Pipatanangura på sin möhippa i Helsingfors.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det första låtvalet är Cindy Lauper-dängan "Girls Just Want to Have Fun" . Chauffören talar svenska och berättar att han har många svenska låtar att välja mellan i taxin.

Morgonöppet: Svensk möhippa hittade till Helsingfors

3:20

- Det var helt fantastiskt. Jag är jätteavundsjuk, det är klart vi ska ha det här i Stockholm, det är ju självklart. Jag tar det till Stockholm, vi fixar det, säger Rebecka Karlsson efter att ha sjungit till Freestyle och Carola Häggkvist.

Svenska turister i Helsingfors
Bildtext Rebecka Karlsson firade sin möhippa i Finland, vännen Ida Garamvölgyi hade organiserat.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

De fem kvinnorna som stiger in i taxin är alla strax över 30 år gamla. Bland deras vänner och bekanta i Stockholm är det få som åker till Helsingfors på semestern.

- Det vi är bortskämda med i Stockholm skulle man kunna locka ännu mer med i Helsingfors, och det är ju maten och utelivet. Och det är en väldigt kort resa över till Finland, det är en timme för oss med flyg, det är ingenting, säger Ida Garamvölgyi.

Yle Nyheter: Svenska Rebecka sjunger Vårt land - på finska. - Spela upp på Arenan

Helsingfors har bjudit in bloggare från Sverige

En typisk svensk turist är en kryssningspassagerare i medelåldern. Helsingfors stad har gjort en undersökning bland ungdomar i åldern 16-20 år i Europa där det kom fram att svenska ungdomar tycker Helsingfors är tråkigt.

- De äldre svenskarna känner till det gamla Helsingfors, men vi försöker visa det moderna Helsingfors med olika festivaler som Flow och Tuska och evenemang som Restaurangdagen, säger Kaija-Leena Winberg som är marknadsföringsplanerare på Visit Helsinki.

Kaija-Leena Winberg, Visit Helsinki
Bildtext Kaija-LeenaWinberg på Visit Helsinki tycker att fler unga turister från Sverige borde lockas till Helsingfors.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Visit Helsinki har bjudit in bloggare till Helsingfors för att också locka till sig en yngre målgrupp.

- Vi har bjudit bloggare till Helsingfors och planerat deras program. Det är ett sätt att locka unga turister hit. När de skriver om staden i sin blogg så tror jag att fler unga mänskor läser det än om vi hade traditionella annonser i tidningar eller tv, säger Kaija-Leena Winberg.

Jag har aldrig varit här men jag har velat åka hit. Vår kund från Finland och också flera andra kunder pratar väldigt gott om Finland.

Boontariga Pipatanangura

Affärskontakter i Finland lockade möhippegänget till Helsingfors

Ida Garamvölgyi och Boontariga Pipatanangura driver och äger tillsammans en marknadsplats för rekrytering, och har hört mycket om Finland av sina kunder.

- Jag har aldrig varit här men jag har velat åka hit. Vår kund från Finland och också flera andra kunder pratar väldigt gott om Finland, just för att det finns så mycket teknikbolag och är en businesstad som är mycket mer etablerad än vad vi svenskar tror. Så vi ser framemot att se nöjeslivet i Helsingfors och vad det har att erbjuda oss, säger Boontariga Pipatanangura.

Bruden Rebecka Karlsson kan sjunga den finländska nationalsången, eftersom hon lärt känna utbytesstudenter från Finland.

Mer om ämnet på Yle Arenan