Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Finlands enda alternativ är att reformera själv"

Uppdaterad 02.06.2015 15:14.
Från vänster: ministrarna Anu Vehviläinen, Alexander Stubb, Timo Soini och Juha Sipilä i riksdagen den 2 juni 2015.

Finland har bara två alternativ, att reformera själv eller att reformeras av andra. Så sammanfattar statsminister Juha Sipilä den färska regeringens program. Oppositionen gick het då riksdagen på tisdagen inledde debatten om regeringsprogrammet.

Statsminister Juha Sipilä beskrev Finland som ett land som hotas av att ställas under Bryssels budgetkontroll. Därför är sparåtgärderna men också de reformer som planeras och satsningarna på bland annat vägunderhållet och andra tillväxtprojekt helt nödvändiga.

- De planerade sparåtgärderna hotar inte välfärden men den äventyras inom loppet av några år om vi inte gör dem, förklarade Sipilä.

Oppositionen protesterade högljutt i plenisalen då Sipilä förklarade att regeringen försöker genomföra inbesparingarna så rättvist som möjligt. Han påpekade att barnbidragen inte rörs i det här skedet och att garantipensionen höjs. Även närståendevårdarna får det lite bättre.

Också Sannfinländarnas gruppordförande Sampo Terho försvarade kraftigt regeringsprogrammet.

Terho räknade upp en rad åtgärder som han tolkade som uttryckligen Sannfinländarnas förtjänst: biståndsanslagen sjunker och familjeåterföringsreglerna ses över, bilskatten sänks, stödet till vindkraft slopas, partistödet sjunker och förordningen om avloppsvatten luckras upp väsentligt.

Efter det förklarade han att den som försöker göra partipolitik på fosterlandets intressen gör sig själv värdelös.