Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakobstadspolitiker: Det måste satsas mera på de unga i Jakobstad

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2015 16:05.
Rickard Sjölund och Carola Sundqvist
Bildtext Rickard Sjölund (SDP) och Carola Sundqvist(SFP)

Att det kan bli stökigt då unga festar efter en skolavslutning är ingenting ovanligt i sig, men respektlösheten mot polisen är upprörande. Utvecklingen är direkt skrämmande tycker fullmäktigeledamöterna Carola Sundqvist (SFP) och Rickard Sjölund (SDP) från Jakobstad.

Under lördagskvällen skedde tre knivdåd i Skolparken i Jakobstad där hundratals ungdomar hade samlats för att fira. Polisen fick ta till elpistol och gas för att återställa lugnet. De blev också själva utsatta för stenkastning. Enligt polisen finns det ett problem mede både droganvändning och medicinmissbruk i staden.

Både Sundqvist och Sjölund är överens om att någonting absolut bör göras.

- Då vi vet att många ungdomar från Jakobstad och grannkommuner samlas på en skolavslutningskväll borde vuxna vara mer aktivt med på stan. Vi har i olika repriser initierat föräldrar på stan och jag tror att det kanske är den vägen vi behöver gå igen, säger Sundqvist.

Senast föräldrar aktiverades för att övervaka festandet i stan var för tio år sedan. Då engagerade Hem och skola från Oxhamns skola föräldrar att patrullera på stan. Det här kunde tas upp på nytt.

- Det är nog också föräldrarna som ska vara aktiva i det här fallet, säger Sundqvist.

Mera pengar till stadens unga

Sjölund tycker att det nu är dags att noggrannt fundera på vad man lägger pengar på i staden. Tillräckligt med pengar måste helt enkelt satsas på ungdomar.

Också ungdomsverksamheten behöver resurser och just den sektorn har hamnat på efterkälke tycker Sjölund.

- Det satsas nog men jag tror att vi har anledning att fundera och prioritera vad vi lägger pengarna på, säger Sjölund.

Men varifrån skall då pengarna till unga tas?

- Hela tiden har vi haft en sådan utveckling i Jakobstad att bildningssidan får stryka på foten för de behov som finns inom sjuk-, hälso- och och socialvården. Man kan säga att det transfereras medel från bildningssidan till sjuk -, hälso och socialvård, säger Sjölund.

Det där borde vi få ordning på så att bildningssidan kunde få mera pengar, tycker han.

- Förebyggande vård leder i längden till att man får mera pengar också för annan verksamhet. Det kostar också att återställa Skolparken till exempel, säger Sundqvist.

Låst park

För att undvika oroligheter och vandalisering i just Skolparken, där många ungdomar gärna hänger speciellt sommartid på kvällar och nätter, har det redan länge diskuterats ett stängsel runt parken.

På det sättet kunde parken helt enkelt hållas stängd till exempel nattetid. Sundqvist tror inte på den här lösningen.

- Det att man satt upp övervakningskameror tror jag är en bättre lösning. Man borde mera satsa på ungdomarna och få dem att förstå att vi har en gemensam stad som vi ska ta hand om tillsammans, säger Sundqvist.

Sjölund för sin del har sett mycket av livet i Skolparken i och med sitt långvariga rektorskap i gymnasiet intill parken. Han skulle vara beredd att bygga ett staket runt parken.

- Där sker varje år en hel del förstörelse som också drabbar Jakobstads gymnasium så jag har nog för länge sedan föreslagit att skolparken skulle omgärdas med ett stängsel och kunna stängas till natten. Jag vet inte varför en sådanhär park skall vara öppen för vandalisering och förstörelse, säger Sjölund.

Var ska unga vara?

Ungdomarna ska ändå kunna samlas någonstans men någon klar tanke med var det skulle vara finns inte. Gågatan som lätt blir nästa mål att hänga vid om parken stängs är inte mycket mer lyckat.

Ett annat ställe där unga samlats är ABC-stationen och där har man infört åldersgräns för att hålla lugnet på station.

- Vi borde sätta oss ner tillsammans och fundera. Vi har ett ungdomsfullmäktige som fungerar och de kunde vara med i planeringen. Vi når inte heller alla, det är jag övertygad om. Men säkerheten och tryggheten måste garanteras, säger Sjölund.

Läs också:
Elpistol och gas krävdes för att lugna knivmannen