Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bättre arbetsförhållanden i thailändska tonfiskfabriker

Från 2015
Uppdaterad 02.06.2015 17:40.
Tonfiskfabriken Thai Union Manufacturing
Bildtext Thai Union Manufacturing tonfiskfabrik i provinsen Samut Sakhon i Thailand.

Arbetsförhållandena har förbättrats i de thailändska tonfiskfabrikerna. En färsk rapport visar ändå att det fortfarande finns många problem inom produktionen.

Fabriksarbetarnas arbetsförhållanden har blivit bättre på vissa punkter. Bland annat blir de utländska arbetarna inte längre fråntagna sina pass och arbetstagarna har numera skriftliga arbetsavtal, visar medborgarorganisationen Finnwatch rapport som publicerades i dag.

Arbetssäkerheten och socialskyddet har också blivit bättre. Enligt rapporten fungerar ändå inte den lokala sjukvården särskilt bra, trots att arbetstagarna fått bättre socialskydd.

Finnwatch har följt med arbetsförhållandena i de thailändska tonfiskfabrikerna i provinsen Samut Sakhon i fyra år.

Tonfiskfabriksarbetarnas bostäder i Samut Sakhon i Thailand.
Bildtext Fabriksarbetarnas bostäder i provinsen Samut Sakhon i Thailand.

Fortfarande brister

I fabrikerna finns ändå fortfarande många problem. Det förekommer diskriminering på arbetsplatserna och arbetarna har svårt att få sin röst hörd.

Särskilt utsätts de utländska fabriksarbetarna för diskriminering. Fabriksarbetarna berättar att burmeser bemöts strängare än thailändska arbetare.

De burmesiska arbetstagarna kan bli avskedade för fel som de thailändska arbetarna bara får en varning för. Cheferna tillämpar också straffmetoder där arbetarna förflyttas till tyngre arbetsuppgifter.

Rapporten visar också att fabrikernas arbetarkommittéer och arbetarnas möjligheter att framföra klagomål inte fungerar så bra som de borde göra. Arbetarna kan inte heller förhandla om sina arbetsvillkor.

Höga rekryteringsavgifter

Den största bristen enligt rapporten är att de arbetare som kommer från Burma måste betala hundratals euro i olika avgifter för att få arbeta i de thailändska tonfiskfabrikerna. Det här leder till att arbetarna blir skuldsatta.

Finnwatch förespråkar att tonfiskfabrikerna och tonfiskindustrin i Thailand ska förbjuda rekryteringsavgifter.

Tonfiskfabriksarbetarnas bostäder och omgivning i Samut Sakhon i Thailand.
Bildtext Omgivningen kring fabriksarbetarnas bostäder i provinsen Samut Sakhon i Thailand.

Säljs också i Finland

Det finns också problem med arbetsförhållandena på fiskebåtarna, där det förekommer tvångsarbete och människohandel.

Enligt Finnwatch är det sannolikt att tonfisk som är fiskad under olagliga eller svåra förhållanden också finns i butikshyllorna i Finland.

Samarbete behövs

Finnwatch poängterar att det behövs samarbete mellan tonfiskfabrikerna, dagligvarubutikerna som köper produkterna och de organisationer som representerar fabriksarbetarna för att få till stånd förbättringar i arbetarnas förhållanden.

Finnwatch är en medborgarorganisation som undersöker vilka globala effekter företagsverksamheten har inom olika branscher. Läs hela rapporten här. Nedan finns youtubeklipp från intervjuer med fabriksarbetare i tonfiskfabrikerna.