Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Boklista på "Förtrycka kvinnor"

Från 2015
Uppdaterad 07.07.2015 10:13.
böcker i bersån, förtryckta kvinnor
Bildtext Böcker i bersån, förtryckta kvinnor

Böcker i Bersån handlar den här gången om förtrycka kvinnor. Vi har läst böcker som handlar om kvinnor som lever i länder där de är väldigt utsatta och förtryckta. Här är boklistan på de böcker vi läst och diskuterar.

NoViolet Bulawayos debutbok ”We Need New Names” är en berättelse ur den nioåriga Darlings perspektiv. Vi befinner oss i en kåkstad tillsammans med hennes påhittiga vänner. Boken är väldigt rolig för att ibland avbrytas med ett hårt hugg rakt i magen. Hemska saker händer, övergrepp, våldtäkt och svält. Boken börjar i Zimbabwe på ”Kackaberget” och slutar i Detroit i USA.
- Anne Hietanen

Jenny Nordbergs bok om ”De förklädda flickor i Kabul” är en reportagebok om ett scoop Nordberg gjorde under sina reportageresor i Afganistan. Jenny noterade att det inte var helt sällsynt att en av familjens flickor i verkligheten var en pojke, ett faktum som ingen kommenterade eller gjorde ett nummer av. Särskilt typiskt var detta i familjer där det bara fanns flickor. Nordberg företar sig en ambitiös resa för att hitta de historiska, politiska och sociala förklaringarna till detta. Boken är stundvis väldigt upprepande, samma historia berättas via olika exempel om och om igen, men kanske det är bra så, nu vet också jag vad en bacha posh är och varför hon har på sig pojkkläder.
- Anne Hietanen

“En bön för de stulna” av Jennifer Clement handlar om Ladydi, som växer upp i en liten by i Mexiko. En by som genomborrats av en motorväg och som alla män lämnat för att söka lyckan på annat håll. Kvar i byn finns mammorna med sina döttrar, som de gömmer i gropar och gör så fula de kan, eftersom “det bästa man kan vara i Mexiko är en ful flicka”. Flickorna befaras nämligen bli kidnappade och sålda av drogkarteller. En ganska fantastisk och osentimental berättelse om vänskap och kärlek mellan mödrar och döttrar.
- Ida-Lina Nyholm

Toni Morrisons “Beloved” utkom 1987 och överöstes av priser. Sex år senare fick författaren det allra största litteraturpriset, nämligen Nobelpriset. “Beloved” utspelar sig i slutet av 1800-talet, och börjar som en spökhistoria. Läsaren inser dock rätt snabbt att spökeriet inte är det väsentliga i berättelsen, utan att detta är en beskrivning av slaveriets påverkan på människans psyke. Underbart språk som flyter över sidorna och gör även de otäckaste scenerierna estetiska.
- Ida-Lina Nyholm

”I am Malala” skriven av Malala Yousafzai. Hon blev en symbol i Pakistan för flickors rätt att studera. Och därför sköts hon av talibanerna som ville tysta henne. Hon överlevde och blev istället en världssymbol som mottagit bland annat Nobels fredspris förra året endast 17 år gammal och därmed den yngsta som någonsin tilldelats det anrika priset. Boken handlar långt om Malalas egen uppväxt och hennes kamp för att också flickor ska få gå i skola. Boken har hon skrivit tillsammans med den brittiska journalisten Christina Lamb. Det är en intressant bok som känns väldigt äkta. Man häpnas inför hur brutala talibanerna är och samtidigt känns boken som Malalas personliga uppgörelse med de islamska terroristernas politik.
- Kia Svaetichin

Sahar Delijani har skrivit boken ”Jakarandaträdets barn”. Delijani är själv född i ett kvinnofängelse i Teheran och flyttade till Kalifornien först som 9-åring. Boken handlar om barn av den iranska revolutionen som föddes på 80-talet och man kan inte undgå Delijanis fosterlandskärlek hela boken igenom. Det är mycket lidande och förtryck, lögner och frihetsberöande men samtidigt en välskriven roman som berör alla ens sinnen boken igenom.
-Kia Svaetichin

Lyssna på Böcker i bersån som handlar om förtryckta kvinnor i Radio Vega på tisdagen den 7.7 klockan 22.15 eller på söndagen den 12.7 klockan 16.20.

Läs också
En anspråkslös revolt
Förtrycka kvinnor i Böcker i bersån