Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Miljontals amerikaner har nytta av Obamacare

Från 2015
Uppdaterad 08.06.2015 09:48.
Demonstration för Obamacare utanför USA:s högsta domstol
Bildtext Obamacare väcker fortsättningsvis heta känslor i USA.
Bild: EPA / Jim Lo Scalzo

President Barack Obamas stora sjukvårdsreform har gett resultat. Sedan Obamacare introducerades har antalet amerikaner som saknar sjukförsäkring minskat avsevärt.

Syftet med Obamacare var att få fler amerikaner att omfattas av en sjukvårdsförsäkring och att minska statens sjukvårdskostnader. På båda fronterna är resultaten positiva. Det har inte förhindrat att debatten om reformen fortgått. Republikanerna protesterar fortsättningsvis mot att de allra flesta amerikaner numera har en skyldighet att upprätthålla en viss nivå på sin sjukförsäkring.

- Obamacare är det sämsta som har hänt i vår nation sedan slaveriet, sade den republikanske presidentkandidaten Ben Carson för en tid sedan.

President Obama är numera van vid påhoppen och han tar dem med ro.

- Hälsovårdersreformen har lett till inbesparingar. För såväl familjer som företag. Den räddar också liv. Liv som berör oss alla.

Statistiken ser ljus ut

Med facit på hand så har Obamacare varit en succé. Sedan reformen rullade igång har över 13 miljoner amerikaner fått tillgång till hälso- och sjukvård. Antalet som saknar sjukförsäkring i och med det har minskat med 30 procent.

- De som lider av kroniska sjukdomar har tjänat på reformen. Tidigare hade de inte tillgång till sjukförsäkring via arbetsgivaren. Egenföretagare har också dragit nytta av Obamacare. De grupperna får de största subventionerna, säger hälsovårdsforskaren Yevgeniy Feyman, som jobbar på den oberoende tankesmedjan Manhattan Institute.

"Nu kan jag gå till en läkare"

Tack vare Obamacare har musikern Sebastien Bardin-Greenberg råd med sjukförsäkring.
Bildtext Tack vare Obamacare har musikern Sebastien Bardin-Greenberg råd med sjukförsäkring.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Musikern Sebastien Bardin-Greenberg är en av de amerikaner som konkret upplevt nyttan av Obamacare. Tidigare hade han inte råd med en sjukförsäkring men i och med reformen sjönk priset för honom med nästan 50 procent och han slog till.

- Det är första gången jag har sjukförsäkring i USA. Nu kan jag gå till en läkare om något skulle hända. Tidigare oroade jag mig och slutade idrotta. Hade jag blivit sjuk hade jag varit tvungen att betala ur egen ficka, säger han.

Miljontals amerikaner saknar fortfarande sjukförsäkring

Trots framgångarna och framstegen så har Obamacare sina brister. Yegeniy Feyman berättar att många amerikaners försäkringspremier har ökat de senaste åren, men den största kritiken riktar han mot att 30 miljoner amerikaner fortfarande saknar sjukförsäkring.

- Målet med en hälsovårdsreform ska vara att skapa ett heltäckande försäkringsskydd. Att komma så nära 100 procent som möjligt. Folk säger att de inte har försäkring för att det är för dyrt. Det är inte samma sak som att säga att de inte vill ha det. Det finns en möjlighet att förbättra lagen så att så många som möjligt kan köpa en sjukförsäkring, säger han.

Ny attack mot Obamacare

Hälsovårdsreformen har utsatts för flera attacker på både federal och delstatsnivå. Ett nytt hot seglade upp i fjol höstas då USA:s högsta domstol tog en stämningsansökan mot Obamacare till behandling. Rättsfallet handlar om en särskild formulering i lagtexten som eventuellt kan tolkas så att försäkringssubventionerna kan begränsas.

- Högsta domstolen kan bedöma att subventionerna på den federala marknaden är lagstridiga. Det kan leda till en dödsspiral i de delstater som berörs. I så fall är endast de sjukaste kvar i försäkringspoolen och premierna skjuter i höjden. För alla andra blir försäkringen för dyr och de hoppar av, säger hälsovårdsforskaren Feyman.

Ifall högsta domstolen tolkar att subventionerna är lagstridiga kan det betyda slutet för Obamacare. För Sebastien Bardin-Greenberg skulle det innebära att han skulle vara tillbaka på ruta ett.

- Det är enkelt. I så fall köper jag inte längre en sjukförsäkring. I stället lägger jag månatligen undan pengar. Och hoppas att inget händer. Att jag inte råkar ut för en olycka eller tvingas besöka ett sjukhus. Förändringen skulle vara enorm för mig.

- Det skulle vara sorgligt om domstolen sätter stopp för Obamacare. Obama jobbade stenhårt för att få till stånd den historiska hälsovårdsreformen.

USA:s högsta domslut förväntas presentera sitt beslut i ärendet i slutet av juni.

Diskussion om artikeln