Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sepp Blatter lämnar ordförandeskapet i FIFA

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Sepp Blatter
Bild: EPA/WALTER BIERI

Det internationella fotbollsförbundet FIFA:s ordförande Sepp Blatter har meddelat att han kommer att lämna sin post. En efterträdare kommer att väljas vid en extraordinär kongress.

Blatter mötte pressen på en presskonferens som körde igång 19.45 finsk tid.

Läs Blatters tal i sin helhet via FIFA:s webbplats

Efter några korta uppvärmningsord meddelade han att han kommer att lämna över ansvaret för FIFA efter en extraordinär kongress vars uppgift blir att välja hans efterträdare.

– Jag ställde upp för omval för att jag var övertygad för att det var det bästa för Fifa. Men som ordförande måste man ha ett brett stöd, sade han på presskonferensen.

Blatter omvaldes till ordförande för FIFA för bara fyra dagar sedan, men valet har kritiserats.

– Det här är det bästa alternativet. De utmaningar som Fifa står inför är inte över. Fifa behöver omstrukturering. Även om Fifa har gett mig ett nytt mandat verkar det inte stöttas av alla - fansen, spelarna, klubbarna, människorna som lever, andas och älskar fotboll. Därför har jag beslutat att lägga ned mitt mandat, fortsatte han.

Han inledde sin era som FIFA-ordförande år 1998 och kommer när hans sista dag på jobbet anländer att ha suttit på posten i 17 år.

Hör Blatters uttalande när han lämnar FIFA.

Det var i onsdags förra veckan som bollen sattes i rullning när sju högt uppsatta fotbollsledare i Zürich arresterades misstänkta för korruption och mutor i samband med valet av värdländer för VM 2018 och 2022.

Trycket på Blatter växte sig enormt och kulminerade i den korta presskonferensen på tisdagen i Zürich.

Efterträdaren till den 79-årige schweizaren kommer att välja "så snabbt som möjligt" enligt FIFA, men förbundets regelverk gör gällande att det sker tidigast i december.

På den korta presskonferensen i Zürich pratade man från FIFA:s sida också om att det kommer att krävas grundläggande och strukturella förändringar i hur förbundet arbetar.

Läs Domenico Scalas anförande på presskonferensen i Zürich

Diskussion om artikeln