Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Mammor i Karleby: Notera oss!

Från 2015
Uppdaterad 03.06.2015 06:18.
Mammor i Karleby.
Bildtext Mammat-gruppen firade 1 000 medlemmar med marsch genom Karleby.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Mammorna i Facebookgruppen Mammat i Karleby vill dricka kaffe, diskutera barnmat och sömnproblem. Men de vill också att beslutsfattarna ska se hur många de är, och notera dem.

Kring 100 mammor och kanske dubbelt fler barn marscherade genom Karleby på tisdagen. De firade att Mammat-gruppen har 1 000 medlemmar.

- Så vi marscherar positivt och med gott humör. Men marschen är lite politisk. Vi vill få en dialog om servicen för barnfamiljerna, säger initiativtagaren Tiina Isotalus.

Mammorna hade bjudit in hela Karlebyfullmäktige till torget där paraden slutade.

Vi är många, notera oss!

Annika Mäkelä gick med i marschen för att visa vilken styrka Mammat-gruppen har.

Mammor i Karleby.
Bildtext Annika Mäkelä.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Någon behöver se till att beslutsfattarna kommer ihåg oss. Vi har inget speciellt budskap annat än att "titta så här många är vi, notera oss".

Karleby stad har redan noterat Mammat-gruppen. Till exempel har rådgivningarna tagit kontakt och bett mammorna ge respons på servicen.

Rådgivningarna ville utveckla sin service med hjälp av Mammat-gruppen. Nu har vi utvecklat en sömnskola tillsammans.

Tiina Isotalus

- Karleby är faktikt redan en ganska bra stad för barn. Rådgivningarna ville utveckla sin service med hjälp av Mammat-gruppen. Nu senast har vi utvecklat en sömnskola tillsammans, säger Isotalus.

Tre av 51 politiker kom

Då mammorna kom till torget fanns tre av 51 inbjudna politiker på plats. Det var Raimo Hentelä (SDP), Anneli Palosaari (C) och Kajsa Kouvo (SFP).

- Jag tycker det här är en viktig händelse, och ett bra initiativ. Utan vidare ska man stöda det, säger Kouvo.

Vad ska du göra här då?

- Jag ska prata med mammorna, fråga hur de har det och om det är något vi kan göra. Jag tycker deras initiativ om nödkaffe är jättebra.

Nödkaffe gjorde Mammat kända

Gruppen Mammat blev riksbekant för knappt ett år sedan då den började med nödkaffe för att hjälpa varandra då det krisar till sig. Efter att nödkaffe-idén spred sig grundades tiotals Mammat-grupper i Finland.

I dag hittar man alla möjliga inlägg på gruppens Facebooksida. Det kan handla om amning, tårtor till barnkalas eller vad som är bästa hjälpen då barnen får tänder.

- Det är mycket dialog på nätet, men vi träffas också ofta. Flera gånger i veckan är det kaffeträffar, både med tidigare bekanta och sådana som har en öppen inbjudan, säger Annika Mäkelä.

Pratar om svåra saker

Carolina Flink kollar inläggen i Mammat-gruppen varje dag.

För henne var det till exempel viktigt att se att det fanns andra som inte heller riktigt trivdes med att vara hemmamamma.

I och med Mammat märkte jag att man inte är ensam om sina tankar.

Carolina Flink

- I och med Mammat märkte jag att man inte är ensam om sina tankar. Jag märkte att det är okej att man får prata om det, säger Flink.

Alexandra Klingenberg uppskattar framförallt att hon har fått nya vänner via Mammat.

Alexandra Klingenberg med dottern Isla.
Bildtext Alexandra Klingenberg.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Det är många som hjälper varandra via Mammat-gruppen, men det är främst diskussioner. Om allt från ammande till sömn och mattips, allt möjligt.

Enligt Klingenberg är det roligt att så många är med i gruppen nu.

- Men man kanske inte skriver så känsliga saker då det är en större grupp.

FB-gruppen Mammat har blivit stark

2:29