Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Snowden: Amerikansk lagreform ett första steg

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Edward Snowden
Bildtext Edward Snowden anser att fakta var mer övertygande än rädsla.
Bild: EPA / Christian Charisius

Den amerikanska senaten har godkänt ett lagförslag som innebär omfattande förändringar i de övervakningslagar som stiftades efter terroristattacken den 11 september 2001.

Den nationella säkerhetsmyndigheten, NSA:s, rätt att samla in teleuppgifter och data begränsas i och med den nya lagstiftningen.

USA Freedom Act-lagen kommer att sätta stopp för det system som för två år sedan avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden. NSA hade i och med Patriot Act-lagen rätt att samla och gå igenom amerikanernas teleuppgifter.

Den nya lagstiftningen tvingar telebolagen att samla och lagra metadata. Men i stället för att skicka informationen rutinmässigt vidare till amerikanska underrättelsetjänster kommer de framöver att ge över uppgifterna endast ifall myndigheterna har fått rätt av en domstol att kräva dem.

USA Freedom Act hade ett starkt stöd i senaten. Sextiosju senatorer röstade för lagförslaget och 32 emot. Reformen är den första förändringen i USA:s övervakningspraxis sedan Edward Snowdens avslöjanden. Amnesty International intervjuade Snowden om den nya lagstiftningen.

- Är detta nog? Svaret är givetvis nej. Det här är ett första steg. Segern handlar inte om att Patriot Act går i graven.

- Säkerhetsmyndigheterna och vissa kongressledamöter hävdade att vi borde upprätthålla systemet för att skydda amerikaner, trots att det är ineffektivt. För första gången sedan 1970-talet då USA:s underrättelsetjänst reformerades var fakta mer övertygande än rädsla. Det är något vi skall uppskatta och ta med oss, sade Snowden.

Den nya lagen är en seger för president Barack Obama och representanthusets republikanske ledare John Boehner, men en prestigeförlust för senatens republikanska ledare, Mitch McConnell.

- Många är starkt av den åsikten att det här leder till en avsevärd försvagning av de verktyg vi införde efter 9/11 för att skydda vårt land, sade McConnell.

McConnell försökte förgäves övertala senaten att ge Patriot Act en längre tidsfrist än de sex månader som slås fast i USA Freedom Act. Att han misslyckades innebär att NSA måste avsluta massregistreringen av teleuppgifter i december.

Lagförslaget landar härnäst på Barack Obamas bord. Obama har hyllat lagen och meddelat att han undertecknar den så snart som möjligt.

Diskussion om artikeln