Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bilskollärare i Vasa vill stoppa sociala medier vid bilkörning

Från 2015
Uppdaterad 03.06.2015 09:56.
Harry Mäenpää, bilskollärare i Vasa.
Bildtext Harry Mäenpää, bilskollärare i Vasa.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Mobiltelefonen kan vara en förklaring till traktorolyckan i Oravais förra veckan där en femtonårig passagerare avled. Polisen utreder också vägens lutning på platsen, men telefonen och den eventuella störningen i koncentrationen hos föraren är huvudspåret.

Harry Mäenpää, bilskollärare Roine&Vikman i Vasa, påpekar att faran med mobiltelefonen inte handlar om att föraren pratar i telefonen.

- Det är säkert mångfalt farligare att chatta via mobiltelefonen eller att kolla Facebook jämfört med att prata i telefonen. Du kan ju inte se på trafiken om du chattar, utan måste koncentrera dig på skärmen.

- Om du kör och pratar så kan du ju ha blicken någon annanstans, alltså på trafiken, säger Harry Mäenpää.

Avskräckande skyltar

Femtonåringen som körde i diket med traktor i Oravais hade mobilen i handen vid olyckstillfället. Harry Mäenpää efterlyser nu synligare kampanjer längs vägarna där riskerna med sociala medier belyses.

- Det finns en massa kampanjer på Youtube, det finns till exempel en film om en tjej i USA som kört bil och chattat med sin mamma samtidigt. Hon var mycket vacker före olyckan. Efter olyckan mindre vacker.

- Det är ingen dålig idé att ställa upp skyltar längs vägarna med avskräckande bilder, kanske på någon bil som har blivit skrot vid en olycka, säger Harry Mäenpää.

Minst tre dödsfall per år

Kriminalöverkonstapel Mikael Appel på Österbottens polisinrättning tror att problemet kommer att växa.

Mikael Appel, polis i Vasa.
Bildtext Mikael Appel, kriminalöverkonstapel i Vasa.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

- Tre olyckor per år har direkt koppling till användningen av telefon, och då menar jag dödsolyckor. Det här talet kan vara högre, det kommer inte alltid fram exakt vad det är som orsakar olyckorna. Användningen av mobiltelefoner är ett problem som antagligen blir värre och värre, säger Mikael Appel.

Varför gör man så här, också vid ratten?

- Telefonen har i dagens världs bildligen vuxit fast i folks händer. Man sitter hela tiden och uppdaterar vad man gör och följer med vad andra skriver på sociala medier.

Man gör det här kontinuerligt dygnet runt, och då känns det konstigt att inte göra det i bilen då man tycker att man har ledig tid och inte har något annat att göra. Än att köra bil förstås, menar Mikael Appel.

Enligt en undersökning från Trafikskyddet har fyra av tio finländska bilförare upplevt farosituationer där mobiltelefonen varit orsaken. Det enda som i lag är tillåtet att göra med mobilen medan man kör är att prata, men då måste man använda sig av handsfree-utrustning.

Mobiltelefoner och bilkörning

1:33